Emma stabilitu elektrické sítě neohrozila; vypadla čtyři vedení

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Sobotní větrná bouře Emma způsobila v Česku výpadek čtyř elektrických přenosových vedení, dvě z nich jsou kvůli spadlým stožárům nadále vypnuta. ČTK to dnes oznámil provozovatel přenosové soustavy ČEPS. Společnost zároveň upozornila, že její síť zůstala po celou dobu působení větru stabilní.

Vichřice firmě způsobila "značné" škody, ČEPS je ale zatím nedokáže vyčíslit. "Celkový rozsah bude znám po zjištění plného rozsahu poškození a rozhodnutí o konečném způsobu opravy přenosových vedení," uvedla firma.

Dnes v 8:00 stále nepřenášela proud elektrická vedení mezi Hradcem u Kadaně a Chrástem na Plzeňsku a mezi transformátorovými stanicemi na pražském Chodově a Čechy střed. Na obou linkách spadlo osm stožárů vedení zvláště vysokého napětí.

V sobotu vypnutá vedení mezi Sokolnicemi na Brněnsku a Prosenicemi na Přerovsku a mezi Neznášovem na Náchodsku a Krasíkovem na Orlickoústecku jsou po opravě během nedělního odpoledne opět v provozu. Výpadek vedení z Hradce u Kadaně do Přeštic na Plzeňsku, způsobený pádem stromu, pracovníci ČEPS odstranili už v sobotu.

Výpadek postihl i vedení z Temelína do rozvodny Kočín. Energetici kvůli tomu odpojili druhý blok Jaderné elektrárny Temelín, proud do rozvodné sítě začala elektrárna opět dodávat v neděli. "Po kontrolní prohlídce, která nezjistila žádnou závadu na zařízení ČEPS, bylo vedení ihned zapnuto," uvedla ČEPS.

Sobotní větrná bouře Emma po sobě v Česku zanechala rozsáhlé škody. Podle údajů elektrárenské společnosti ČEZ zůstalo v sobotu dopoledne bez elektřiny asi 920.000 domácností, dodávka stále nebyla obnovena pro několik stovek z nich. Neprůjezdných bylo 40 železničních úseků, provoz na všech byl obnoven v neděli před 20:00.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK