Gazprom začal Ukrajině omezovat dodávky ruského plynu

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Kyjev 3. března (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom začal dnes dopoledne Ukrajině omezovat dodávky zemního plynu. Oznámil to ukrajinský podnik Naftogaz i Gazprom. Kyjev podle ruského podniku stále dluží za loňské dodávky a odebírá plyn bez dohody pro letošní rok.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov sdělil, že dodávky Ukrajině byly sníženy o 40 milionů krychlových metrů denně; což představuje 25 procent ukrajinského dovozu, jejichž zastavením Gazprom hrozil. Naftogaz mluvil jen o 30 milionech metrů krychlových; dodal, že toto množství není nijak podstatné a že na domácí spotřebitele to nebude mít žádný dopad.

Kuprijanov slíbil, že vývoz ruského plynu do Evropy nijak narušen nebude. "Gazprom je spolehlivý dodavatel, nemůžeme a nebudeme však dodávat plyn bez bez placení," řekl mluvčí.

Minulý týden ruský podnik Ukrajině opětovně pohrozil omezením dodávek plynu o 25 procent, tedy celý vývoz z ruských zdrojů, pokud Kyjev nedoplatí zbylou dlužnou částku. Ukrajina tvrdí, že dluh vyrovnala. Dnešní omezení dodávek Ukrajině je první od ledna 2006, kdy ruský krok narušil i dodávky plynu do střední a západní Evropy; přes Ukrajinu totiž proudí asi 80 procent ruského vývozu plynu dál na západ.

Gazprom zkrátil Kyjevu dodávky pouhý den po prezidentských volbách v Rusku. V nich podle očekávání zvítězil dosavadní první místopředseda vlády Dmitrij Medveděv, který je rovněž šéfem Gazpromu.

Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě, v České republice a na Slovensku zajišťují naprostou většinu spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK