Inflace v eurozóně zůstala v únoru na rekordních 3,2 procenta

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. března (ČTK) - Meziroční inflace v zemích eurozóny zůstala v únoru na rekordní lednové úrovni 3,2 procenta. Vyplývá to ze dnešních předběžných odhadů evropského statistického úřadu Eurostat. Vysoká inflace brání Evropské centrální bance podpořit ochabující ekonomiku snížením úrokových sazeb.

V lednu inflace v zemích eura vystoupila na nejvyšší úroveň od ledna 1997, kdy byla v části Evropské unie zavedena jednotná měna. Inflaci tlačí vzhůru nárůst cen energie a potravin. V celé EU inflace v lednu vzrostla na 3,4 procenta.

ECB si klade cíl držet inflaci do dvou procent a nynější skutečnost je vysoko nad touto hranicí. ECB ale nyní nemůže bojovat s inflací zvyšováním úroků, protože to by v situaci krize na globálních úvěrových trzích a hrozby recese v americké ekonomice mělo na evropskou ekonomiku smrtící dopad. Zároveň se ale kvůli vysoké inflaci zdráhá úroky snižovat, jako to nyní na podporu domácích ekonomik dělají například centrální banky USA nebo Británie.

ECB v její snaze omezit inflaci může pomoci další růst kurzu eura k dolaru na rekordní maxima. Tento vývoj ale ve svém důsledku může dále oslabit evropskou ekonomiku, protože zemím eurozóny znevýhodňuje vývoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK