NSS: Úřady musí poskytnout i některé informace z interních pokynů

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. března (ČTK) - Finanční úřady musí na požádání poskytnout lidem informace, které pocházejí z interních pokynů ministerstva financí a týkají se výkonu veřejné správy nebo upravují používání daňových zákonů. Jde například o kritéria poskytování daňových úlev nebo promíjení penále. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS). Dosud se úřady odvolávaly na mlčenlivost, kterou jsou prý vázány u všech interních pokynů. Podle soudu však není podstatné, jak ministerstvo směrnici nebo přípis pojmenuje, ale co dokument obsahuje.

Rozhodnutí z letošního ledna poskytla ČTK mluvčí NSS Sylva Dostálová. Podle soudu je verdikt průlomový. "Za interní pokyn nelze považovat každý akt, který správní orgán takto označí. Rozhodný je vždy obsah konkrétního pokynu nebo jiného aktu," uvedl senát NSS s předsedkyní Lenkou Matyášovou.

Správní soud se zabýval případem občanského sdružení OSMPB z Teplic. Sdružení chtělo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím zjistit na Finančním úřadě v Kaplici, jaká hlediska úřad bere v úvahu při poskytování daňových úlev. Úřad odmítl, kritéria jsou prý součástí interního pokynu označeného "pouze pro služební potřebu". Sdružení nepochodilo ani na Finančním ředitelství v Českých Budějovicích.

Krajský soud v jihočeském městě i Nejvyšší správní soud označily postup úředníků za chybný. "Správce daně jakožto orgán veřejné moci rozhoduje o právech a povinnostech osob. Je tudíž třeba, aby tato činnost byla prováděna transparentním způsobem a pod přiměřenou kontrolou veřejnosti," uvedl NSS. "Zcela bez významu" je prý to, do jaké řady pokynů ministerstvo informace řadí - zda do veřejné, nebo interní.

"Rozhodující je vždy pouze ta skutečnost, zda takový pokyn obsahuje informace týkající se výkonu veřejné správy navenek, nebo se jedná výlučně o akt organizační, metodický nebo řídící, který zásadně nemůže ovlivnit subjekty jiné než ty, které mu z hlediska služební podřízenosti podléhají," napsali soudci. Zákon o svobodném přístupu k informacím tak nadále nedopadá například na organizační, spisový a skartační řád, docházkový systém a další řídící směrnice pro zaměstnance.

Finanční úřad se bránil poskytnutí informací sdružení také proto, že by prý mohly být zneužity. Plátci by si prý mohli předem nastavit podmínky pro prominutí daně a spekulovat o výši přiznané daně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK