Pražská burza následovala světové trhy, PX ztratil 2,52 procenta

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Pražská burza během první březnové dopolední seance kopírovala globální finanční trhy a silně oslabovala. Index PX před 11:30 odepisoval 2,52 procenta na 1 526,5 bodu. Informace ČTK převzala z burzy.

"Český trh otevřel slabší o více než dvě procenta, ale žádné velké objemy na burze nejsou," uvedl analytik Patria Finance Ronald Schubert. Oslabovaly všechny přední akcie, nejvýrazněji cenné papíry developerské firmy Orco o 4,06 procenta na 1653 korun a farmaceutické společnosti Zentiva, které ubraly 4,04 procenta na 877,10 koruny.

Více než tři procenta ztrácely také akcie CETV a Erste. Naopak nejmenší poklesy zaznamenaly akcie tabákové firmy Philip Morris, a to o 0,76 procenta na 7151 korun, a Komerční banky, které odepsaly 0,84 procenta na 4035 korun. U nich se nadále spekuluje, že pokud bude převzata mateřská společnost Société Générale, bude nový vlastník vyhlašovat povinný odkup, poznamenal Schubert.

V červených číslech se dopoledne pohybují i ostatní středoevropské burzy. Budapešťský BUX i varšavský WIG20 odepisují bezmála tři procenta.

Hlavní akciový index tokijské burzy na začátku týdne v obavách z recese ve Spojených státech spadl o více než čtyři procenta a výrazně oslabovaly i další trhy v Asii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK