NSS zamítl stížnost proti souhlasu úřadů se skladem v JETE

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 3. března (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost sdružení V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín proti rozhodnutí jihočeského krajského úřadu na umístění skladu vyhořelého paliva v areálu elektrárny. Senát tak dal za pravdu úředníkům hejtmanství, kteří potvrdili kladný verdikt vltavotýnského městského úřadu. ČTK to dnes sdělila mluvčí kraje Maria Ptáčková. Vše se týká vlivu záměru na krajinný ráz podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Vyjádření sdružení ČTK zjišťuje.

Organizace se domáhala posouzení vlivu těžké havárie a případného ionizujícího záření na krajinu. Její zástupci žádali, aby se úřady zabývaly dopady společného fungování skladu a elektrárny a zohlednily následky případné těžké havárie. Již v prosinci žalobu sdružení na rozhodnutí úřadů zamítl českobudějovický krajský soud. Sdružení ale podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který rozsudek krajského soudu potvrdil.

"Znamená to, že zainteresované správní orgány postupovaly správně, když označily požadavky občanského sdružení za přesahující kompetenci orgánů ochrany přírody a odkázaly jej na výsledky posuzování vlivu na životní prostředí a dalších řízení," uvedla mluvčí.

Elektrárna o mezisklad usiluje od roku 2003. Fungovat by měl už za šest let. Mezisklad má pojmout až 1370 tun materiálu, což vyprodukují oba bloky za 30 let. Nyní se vyhořelé články ukládají přímo do bazénu v reaktoru. V provozu by sklad měl být zhruba 60 let.

Trvalé úložiště radioaktivního odpadu chce Česko vyřešit do roku 2065. Místo pro stavbu se stále hledá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK