Soudy kvůli chybám povolily jen sedminu osobních bankrotů

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Soudy kvůli chybám žadatelů při podávání návrhů zatím povolily jen zhruba sedminu osobních bankrotů. Od počátku roku podalo návrh na oddlužení 349 lidí, ale schváleno bylo 51 případů. K hlavním důvodům patřily špatně vyplněný formulář nebo chybné vypracování dalších dokumentů. Na dnešní tiskové konferenci k fungování nového úpadkového práva to uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Zadluženost obyvatel neustále roste. Češi mají podle předsedy vlády Mirka Topolánka bankovní a spotřebitelské úvěry asi za 610 miliard korun, a z nich zhruba 100 miliard až 110 miliard korun lze považovat za rizikové. Podle analytiků je zatím míra zadlužení v Česku pod průměrem EU, ale alarmující je tempo zadlužování.

Návrh na oddlužení může podat pouze dlužník sám. Je to metoda, jak řešit dluhy, pokud nechce dlužník spadnout do exekuce. Pospíšil i zástupci soudu uznávali, že řešení osobního bankrotu je velmi složitým právním úkonem. Stejně tak je tomu ale i v zahraničí, kde Česko při tvorbě nové úpravy čerpalo. Lidé by proto měli využívat občanských poraden nebo pomoci právníků. Seznam poraden a dalších potřebných pokladů je k nalezení na adrese www.insolvencni-zakon.cz.

Ministerstvo chce vyhodnotit situaci koncem roku a případně navrhnout novelu insolvenčního zákona. Zatím se například ukazuje, že sedmidenní lhůta pro doplnění pokladů osobního bankrotu je příliš krátká. Celý systém i se soudy podle ministra funguje. "Systém jako takový pracuje. K žádnému výraznějšímu selhání nedošlo," řekl.

Dlužníci podle Pospíšila například opomíjejí doložit podrobný rozpis svých dluhů anebo si neuvědomují, že soud od nich může požadovat zaplacení zálohy pro insolvenční řízení až do výše 50.000 korun. Seznam nemovitého majetku dlužníka se zase musí doložit aktuálním znaleckým posudkem.

Insolvenční zákon posílil postavení věřitele, který mimo jiné i rozhoduje o způsobu oddlužení, pokud je tedy schváleno. Podle předsedkyně Krajského soudu v Praze Věry Miřacké se vyplatí s věřiteli komunikovat. "Je taktické a dobré, aby se osoba dotázala věřitelů, zda budou souhlasit s tím, aby oddlužení nastalo," řekla.

Nejvíce návrhů na oddlužení bylo v Ostravě (102), v Ústí nad Labem (82) a Hradci Králové (48). V oblasti středních Čech bylo například podáno 75 návrhů na oddlužení, ze kterých nebylo v pořádku 43. Zbylých 32 případů bylo zapsáno, ale oddlužení bylo zatím povoleno jen v jednom případě, doplnila Miřacká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK