Hospodaření státu se v únoru propadlo do schodku pět mld. Kč

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Hospodaření státu se v únoru propadlo do schodku pět miliard korun, což je meziroční zlepšení o 1,8 miliardy. V lednu skončil státní rozpočet přebytkem 9,7 miliardy Kč, oznámilo dnes ministerstvo financí. Za celý rok úřad počítá s deficitem 70,8 miliardy Kč.

Příjmy rozpočtu za první dva letošní měsíce stouply meziročně o 20,5 miliardy na 168,1 miliardy korun. Z toho příjmy z daní a poplatků činily 73,7 miliardy korun. Meziročně jsou daňové příjmy o 5,3 miliardy vyšší. "Meziroční růst byl ovlivněn především vyšším inkasem spotřebních daní," uvedl úřad.

Na spotřebních daních stát ke konci února vybral 23,5 miliardy korun, což je o 17,6 procenta více než loni. Rozpočet přitom počítá pouze s růstem o 2,4 procenta. Na DPH získal stát 26,3 miliardy korun, tedy o 0,8 miliardy méně než loni. Důvodem jsou podle MF vysoké vratky daně.

Mírně více než loni stát vybral na dani z právnických osob, celkem 2,6 miliardy korun. "Relativně nízké lednové a únorové inkaso souvisí především s platebním kalendářem, kdy zálohy daně platí větší plátci až v polovině třetího měsíce příslušného čtvrtletí," uvedlo MF.

Na daních z příjmu fyzických osob stát získal 17,2 miliardy korun, meziročně o 5,7 procenta více. Rozpočet přitom počítá s poklesem o 11,7 procenta proti skutečnosti roku 2007 kvůli zavedení rovné patnáctiprocentní daně.

Na pojistném na sociální zabezpečení stát vybral 64,2 miliardy korun, z toho na důchody 52,9 miliardy. Naopak 51,6 miliardy korun stát důchodcům vyplatil. Důchodový účet je tak v mírném přebytku.

Celkové výdaje státu ke konci února stouply o 18,8 miliardy korun na 173,1 miliardy. Na sociální dávky stát vynaložil 68,4 miliardy korun, meziročně o desetinu více.

Na úrocích ze svého dluhu stát v lednu a únoru zaplatil v meziročním srovnání o 0,7 miliardy korun více, tedy čtyři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK