TI obvinila MF z netransparentnosti kvůli privatizaci a utajování

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Transparency International Česká republika (TIC) dnes obvinila ministerstvo financí, že neprůhledně nakládá s veřejnými penězi a zvyšuje tak riziko korupce. Důvodem je prodej ČSA Cargo, prodej sedmi procent akcií ČEZ, veřejná zakázka na Integrovaný rozpočtový systém nebo utajování smlouvy o vyrovnání s japonskou Nomurou, sdělila dnes ČTK Transparency International v tiskové zprávě. MF však kritiku odmítlo.

"Nebudeme reagovat na prohlášení organizace, která prokazatelně zneužívala finanční prostředky ze státní dotace a nikdy nenalezla odvahu se k tomu přiznat, ani se za to omluvit," uvedlo ministerstvo financí. TIC dostala před šesti lety od ministerstva financí třicetimilionovou dotaci. Šlo o bezúročnou půjčku, z níž ale organizace údajně vrátila včas státu jen polovinu. Organizace tvrdí, že vše vyúčtovala a má na to potvrzení ministerstva. Podle MF ale společnost vrátila peníze po zákonné lhůtě.

"Řada mimorozpočtových úkonů a aktivit v gesci ministerstva financí je v rozporu se zásadami transparentnosti a otevřenosti, které by měly být základem moderního a odpovědného vládnutí. Tolerování tajnůstkářského rozhodování a kabinetní politiky dopředu vrhá špatné světlo na další chystané veřejné zakázky, uvedla dnes TIC.

Například kvůli stále utajované smlouvě o narovnání mezi Českou republikou a Nomurou, která se týkala arbitrážních sporů spojených s převzetím IPB Československou obchodní bankou, podala TIC podle jejího ředitele Davida Ondráčky v únoru žalobu u správního soudu. "Ministerstvo veřejnost opakovaně ujistilo, že smlouvu zveřejní, ale tento slib zatím nebyl splněn," uvedl Ondráčka. Podle dřívějšího vyjádření MF smlouva bude zveřejněna až poté, co informace z dohody neohrozí pozici Česka v jiných arbitrážích.

Znepokojujícím případem je podle TIC rovněž prodej ČSA Cargo, respektive nákladového terminálu na ruzyňském letišti, dosud neznámé společnosti. "Podle dostupných informací byla tato lukrativní část (polo)státního podniku převedena na společnost se sídlem v panelovém domě, kde ovšem tuto společnost nikdo nezná. Z důsledné snahy ministerstva o utajení okolností prodeje lze přitom usuzovat snahu zakrýt před veřejností identitu nových majitelů," uvedl Ondráčka. Terminál koupila od Českých aerolinií firma Central European Handling (CEH), jejímž jediným majitelem je podle obchodního rejstříku Kamil Slavík.

Obdobně neprůhledný postup prosazuje podle organizace ministerstvo i v případě privatizace společnosti ČEZ. K návrhu ministerstva z března 2007 měla vláda prodat sedm procent akcií společnosti. "Prodej se měl sice uskutečnit prostřednictvím burzy, nicméně další důležité podrobnosti obchodu ministerstvo tají," uvádí TIC.

Dalším neobratným krokem ministerstva pak byl rovněž podle Ondráčka postup při zadání veřejné zakázky Integrovaný rozpočtový systém státní pokladny. Ministerstvo podle TI některé uchazeče soutěže jednoznačně diskriminovalo a cíleně upřednostňovalo jiné. Ministerstvo letos v únoru výběrové řízení zrušilo a připravuje nové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK