EU a USA napadly u WTO regulaci finančního zpravodajství v Číně

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 3. března (ČTK) - Evropská unie a Spojené státy zahájily na půdě Světové obchodní organizace (WTO) kroky proti restrikcím, které uvalila Čína na zahraniční poskytovatele finančních informací. Uvedly to dnes agentury Reuters a AP.

Bruselu a Washingtonu se nelíbí čínské opatření z roku 2006, jež vylučuje zahraniční agentury z přímého prodeje finančních informací čínským klientům. Reuters, Dow Jones a Bloomberg tak musí využívat jako zprostředkovatele státní agenturu Nová Čína, která je zároveň regulátorem trhu s finančními informacemi.

Stížnost u WTO spustila 60denní období konzultací mezi zúčastněnými stranami. Pokud nebudou jednání úspěšná, mohou EU a USA požádat WTO o zahájení oficiálního vyšetřování.

"Konkurenční a otevřené trhy s finančními informacemi jsou základem silného finančního sektoru. Čínská pravidla však vychýlila rovnováhu v neprospěch zahraničních firem," řekl evropský komisař pro obchod Peter Mandelson. "Věřím, že EU a Čína dokážou tento problém vyřešit přátelsky a ke vzájemnému prospěchu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK