Pojišťovny: Orkán způsobil klientům škody za stovky milionů

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Klienti domácích pojišťoven nahlásili do dnešního odpoledne v souvislosti s víkendovým řáděním orkánu Emma tisícovky škod za celkem stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Zatím podle nich není jasné, zda škody nebudou ještě vyšší než loni v lednu, kdy orkán Kyrill způsobil zhruba 80.000 pojistných událostí za více než dvě miliardy Kč.

První pracovní den po orkánu Emma registruje Česká pojišťovna přes 5800 pojistných událostí svých klientů napříč celou republikou, řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Největší počet škod je zatím hlášen z jihu Moravy a ze středních a jižních Čech. Náklady na úhrady za Emmu jsou podle něj nyní pouze předběžné, ale odhadují se na několik stovek milionů korun. V mnoha oblastech republiky se prý k silnému nárazovému větru přidaly také krupobití, přívalové deště a z nich vznikly lokální záplavy.

Počet škod napáchaných vichřicí Emma se vyšplhá podle odhadů Allianz na 3000 případů, předběžný odhad škod zní na 120 milionů korun. K nejvíce postiženým regionům, kde klienti Allianz utrpěli největší škody na majetku, patří oblasti západních, východních a jižních Čech. Vichřice Emma nejméně řádila v severních Čechách, téměř žádné škody nejsou zatím hlášeny ze severní Moravy, upozornila mluvčí pojišťovny Pavla Paseková.

ČSOB Pojišťovna dosud v souvislosti s větrnou smrští Emma registruje zhruba 700 škod v odhadované výši přes 21 milionů korun. "Z prvních odhadů se zdá, že v porovnání s loňským orkánem Kyrill by celkové škody způsobené vichřicí Emma mohly být ještě vyšší, protože bezprostředně po Kyrillu registrovala ČSOB Pojišťovna méně škod než nyní. Na porovnání je však ještě brzy, protože mnoho postižených klientů dosud škody nestačilo nahlásit," uvedla mluvčí pojišťovny Jitka Polívková. Jen za pondělní dopoledne přijali podle ní pracovníci call centra přes 1600 hovorů, což je více než pětinásobek běžného stavu.

Generali po řádění orkánu Emma přijala zatím asi 400 škodních hlášení v odhadované výši škod celkem 20 milionů Kč. Kooperativa dnes v 15:00 registrovala přes 2500 škod týkajících se poškození budov, domácností a rekreačních objektů a majetku podnikatelů. Objem i počet škod bezpochyby v dalších dnech dále vzroste, připomněl mluvčí Kooperativy Marek Vích.

UNIQA očekává, že během dneška bude mít nahlášeno na 300 až 500 škod. Pojistné plnění by mohlo představovat desítky milionů Kč. "V tuto chvíli je v našem call centru prakticky stejná situace jako loni bezprostředně po Kyrillovi," řekla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Škody prý vznikly hlavně na střechách. Často je způsobily padajícími stromy, popřípadě větrem mrštěné předměty. "Dokonce se opakují škody na stejných objektech jako loni při Kyrillu, například máme opět poničenou jednu stejnou nafukovací tenisovou halu," podotkla.

Nejčastějšími pojistnými událostmi jsou podle Bálka poškozené střechy - střešní krytiny, oplechování, zničené okapy, rozbitá okna u rodinných domů a poškozená auta. Časté je prý i následné zatečení do bytů, povalené ploty od padajících stromů, hlášeny máme poškozené dokonce i celé nástavby na panelových domech. Vichřicí byl na mnohých místech poškozen také majetek a plodiny zemědělců, dodal.

Vedoucí úseku likvidace pojistných událostí Allianz pojišťovny Pavel Novotný klientům doporučil, aby si škody nafotili a zaznamenali si jejich rozsah. Poté je možné započít s takovými opatřeními, aby nedošlo k dalšímu znehodnocení jejich majetku."Potřebuje-li klient začít hned s úklidem pojištěného místa, není to problém. Ze všeho nejdříve ale je třeba vše vyfotit nebo natočit na video. Zničené věci se nemají nevyhazovat, ale pokusit se je uchovat do doby, než si je likvidátor osobně prohlédne," doplnil Vích.

Pojišťovny neočekávají, že se škody projeví na výsledcích jejich hospodaření, protože ty z velké části budou hrazeny od zajišťoven, které pojišťovny pojišťují proti nadměrným škodám. "Pojišťovny v minulosti čelily větším katastrofám, než jakou je Emma, a svým závazkům bez jakýchkoli otřesů dostály. O změnách sazeb, výluk a dalších opatřeních v tuto chvíli neuvažujeme," uvedla Svobodová.

Objevily se také návrhy na vytvoření větrné mapy, která by sloužila k lepšímu hodnocení rizik. "Přistoupí-li experti k tvorbě větrné mapy na základě dosavadních zkušeností, je pravděpodobné, že se UNIQA bude na projektu podílet, stejně jako tomu bylo v minulosti v případě povodňové mapy, která je dnes standardní současní oceňování lokálních rizik. Zatím je však tato myšlenka v rovině úvah," řekla Svobodová. Podle některých odborníků je ale větrná mapa nesmysl, protože vítr prý vane pokaždé jinak.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK