Americké akcie klesly v čele s Boeingem a bankami

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. března (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne na Wall Street klesaly, protože obavy z potíží na americkém trhu s bydlením stáhly dolů akcie bank a dalších firem z finančního sektoru. Na trh dolehl i propad emise Boeingu, kterého připravili konkurenti o zakázku od americké armády za desítky miliard dolarů.

Index Dow Jones v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, klesl o 0,05 procenta na 12.259,4 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite v poledne oslabil na 2269,1 bodu se ztrátou desetiny procenta.

Boeing, který je součástí Dow Jonesova indexu, klesl o čtyři procenta. Pentagon přidělil kontrakt na obnovu letky doplňující paliva do letadel evropskému konsorciu EADS a americké zbrojovce Northrop Grumman. Její emise proti tomu vyskočila o 4,2 procenta a akcie EADS dnes v Paříži a Frankfurtu rostly ještě výrazněji.

Bank of America, jež má mezi americkými bankami nejvyšší tržní hodnotu, oslabila o 2,2 procenta. Způsobil to největší americký hypoteční ústav Countrywide Financial zprávou o pravděpodobných dalších ztrátách z úvěrů. Odvolal se přitom na klesající trendy v ekonomice a na rostoucí míru nesplácení půjček, napsala agentura Reuters. Polední hodnoty indexů poskytla Yahoo Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK