S&P zvýšila výhled ratingu Slovenska na pozitivní

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Bratislava 3. března (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zvýšila výhled ratingu Slovenska ze stabilního na pozitivní. V praxi to znamená, že hlavní rating, který hodnotí úvěrovou spolehlivost země, by agentura mohla v dohledné době zvýšit. Kurz koruny na zprávu reagoval výstupem na nový rekord k euru.

Analytici S&P uvedli, že ke zvýšení výhledu je vede předpoklad začlenění Slovenska do eurozóny, které Bratislava plánuje od ledna příštího roku. Hlavní rating tak nadále zůstává na stupni A. "Spolu s vysokým kurzem měny a nízkou inflací by Slovensko mělo nominálně splnit maastrichtská kritéria pro členství v měnové unii," píše se ve zprávě ratingové agentury.

Podle ratingu se řídí hlavně velcí investoři, kteří před každou investicí vyhodnocující všechna případná rizika. Čím vyšší má země rating, tím je pravděpodobnější, že svým závazkům dostojí. Při vyšším ratingu tedy může získat i levnější půjčky.

Kurz slovenské měny krátce po zveřejnění zprávy k euru vystoupil na nový rekord 32,35 SKK/EUR, zatímco na konci minulého týdne činil 32,515 koruny za euro. Dosavadní rekord byl teprve z minulého týdne a činil 32,44 koruny za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK