Americká ekonomika je podle Buffetta v recesi

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. března (ČTK) - Americká ekonomika už je patrně v recesi a akcie, které se na amerických burzách prodávají, nejsou levné. Řekl to dnes americký investor Warren Buffett, který patří mezi nejbohatší lidi světa. Buffett se tak přidal k dalším věhlasným investorům a ekonomům, podle nichž je největší ekonomika světa v útlumu.

Buffett také řekl, že už nenabízí garanci za obecní obligace v objemu 800 miliard dolarů, které jsou pojištěny u společností MBIA, Ambac Financial Group a FGIC. Tyto tři pojišťovny obligací se nedávno dostaly do problémů v souvislosti s krizí na trhu hypoték v USA a s následnou nedůvěrou na trzích úvěr.

Buffett v televizní stanici CNBC řekl, že ekonomika "směřuje k jihu", jak se obrazně říká předpokládanému prudkému oslabení. Buffett předpovídá problémy navzdory tomu, že ekonomika ještě nevykazuje útlum dva měsíce po sobě. Pokud by takový stav nastal, byla by splněna definice recese.

Buffett je zakladatelem investiční společnosti Berkshire Hathaway, která se vedle investic na burze věnuje i pojišťovnictví a prodeji široké škály zboží. Současný pokles cen akcií společnost Berkshire podle Buffetta rovněž nepříznivě pociťuje.

Berkshire Hathaway má 76 provozních součástí, které se věnují prodeji tak rozličného zboží, jako jsou cihly, podlahové krytiny, zmrzlina, nátěrové hmoty, ale i spodní prádlo nebo služby realitních kanceláří. Berkshire Hathaway existuje zhruba 50 let a díky promyšleným investicím učinila za tu dobu z mnoha lidí milionáře.

"Podle každé definice zdravého rozumu už jsme v recesi, byznys zpomaluje. Prodáváme cukrovinky, zařízení domácností i šperky. Tam všude vidím výrazný útlum," řekl sedmasedmdesátiletý Buffett, kterému se v Americe říká věštec z Omahy. Jeho podnik sídlí právě v Omaze ve státě Nebraska, který se přitom řadí k spíše zemědělským oblastem USA.

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského orku rostla ročním tempem 0,6 procenta. To je výrazné zpomalení proti třetímu čtvrtletí, kdy růst v přepočtu na celý rok dosahoval téměř pěti procent. Podle Buffetta se ale ekonomika nedostala do takového stavu, v jakém byla v letech 1973 a 1974, kdy byla Amerika v hluboké recesi. Tehdy prudce klesaly akcie, naopak ceny ropy se výrazně zvyšovaly.

Horké chvilky podle Buffetta ještě čekají šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten musí zajistit, aby se ekonomika vrátila k růstu, ale přitom dbát na to, aby nepodnítil inflaci. Část ekonomů se obává, že se ekonomika nakonec stejně ocitne ve stagflaci, což je stav, kdy výroba stojí na místě, případně mírně klesá, zatímco ceny prudce rostou. K tomu se často přidává i vyšší růst nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK