Japonské akcie bez větších změn

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. března (ČTK) - Akcie na tokijské burze po pondělním propadu nepatrně stouply, zejména díky zpevnění akcií firem z komoditního sektoru. Obavy z vývoje ekonomiky však dále oslabovaly akcie bank. Na devizovém trhu dolar z rekordních minim vůči euru a koši měn rovněž mírně oživil.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,1 bodu na 12.992,28 bodu. V pondělí přitom klesl nejníže od 23. ledna. Širší index TOPIX oslabil o 0,4 procenta na nové pětitýdenní minimum.

Akciím firem ze sektoru surovin pomohl pokračující růst cen komodit. Klesly naopak akcie bank jako Sumitomo Mitsui Financial Group. Pozoruhodný byl více než jedenáctiprocentní nárůst akcií firmy Pioneer, který podpořily zprávy o restrukturalizaci ztrátové divize televizních přístrojů.

Dolar k euru i jenu mírně zpevnil. K jeho oživení přispěli ministři financí eurozóny s šéfem Evropské centrální banky, kteří v rámci pondělní schůzky Euroskupiny vyjadřovali obavy z prudkého růstu kurzu eura. Americká měna poslední týden prudce klesala na nová minima pod tlakem obav z recese americké ekonomiky a vyhlídek na další snižování úrokových sazeb.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru stoupl na 1,5185 USD z pondělního závěru 1,5210 USD. Vůči jenu posílil na 103,38 JPY z předchozích 103,18 JPY. Vůči koši měn dolarový index zpevnil na 73,719 z pondělního rekordního minima 73,354 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK