SEF: Nejpřitažlivější turistickou destinací zůstává Švýcarsko

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 4. března (ČTK) - Nejpřitažlivější turistickou destinací zůstává Švýcarsko, zatímco na druhém místě je Rakousko a třetí Německo. Ukázala to čerstvá zpráva o konkurenceschopnosti v cestovním ruchu, kterou zveřejnilo Světové ekonomické fórum (SEF). Česká republika je z celkového počtu 130 hodnocených zemí na 30. místě, Slovensko je 38.

Na prvních příčkách se neumístily země, které mají nejvíce pamětihodností, ale ty, které mají pro rozvoj turistiky a cestování vhodné podmínky. Zpráva Travel & Tourism Competitiveness Report 2008 ukázala i to, že pro rozvoj turistiky má stále větší význam stav životního prostředí a jeho ochrana.

"Závislost turistiky na kvalitě přírodního prostředí vede vlády zemí i odvětví cestovního ruchu k tomu, aby se ochraně prostředí věnovaly stále více," řekla spoluautorka zprávy Thea Chiesaová, která v rámci SEF vede tým analytiků odvětví letecké dopravy, cestování a turistiky.

Index, který konkurenci v cestování a turistice měří, SEF vydalo teprve podruhé. Letos doznal index určitých změn a větší váhu klade právě na jednotlivé prvky životního prostředí. Celkem se index skládá ze 14 dílčích indexů a největší váhu v něm má podpora a regulace odvětví. Hned na druhém místě je udržitelnost kvality přírodního prostředí.

Index vzniká na základě veřejně dostupných dat, na jeho konečné podobě se ale podílejí i experti na cestovní ruch a účastníci průzkumu, který SEF provádí ve spolupráci s partnerskými organizacemi. Analýza jednotlivých zemí poskytuje informace, kterých mohou využít podnikatelé i vlády, které mají zájem o rozvoj turistiky.

Vedle podpory turistiky v jednotlivých zemích a udržitelnosti kvality přírodního prostředí má při sestavování indexu značný vliv také bezpečnost či hygiena, ale i dopravní a komunikační infrastruktura v každé zemi. Část indexu ovlivňuje i lidský kapitál a až na posledních místech jsou přírodní a kulturní památky.

Partner konzultační společnosti Deloitte Alex Kyriakidis, který sleduje odvětví turistiky a volného času, upozorňuje na problematiku klimatických změn a zodpovědnost vlád i jednotlivců. "Odvětví cestovního ruchu je samozřejmě středem zájmu. Dálkové lety, v nichž turisté směřují do celého světa, stejně jako využívání ubytovacích kapacit, přispívají k trvalé debatě o vlivu cestování na změny klimatu," řekl.

Letecká doprava se na celkových emisích uhlíku ve světě podílí dvěma procenty. "Náš cíl je jednoduchý: udržet ekonomické výhody a eliminovat dopady na životní prostředí," podotkl ředitel Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Giovanni Bisignani. IATA se chce podle něj pokusit o růst odvětví bez dalších emisí uhlíku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK