Tůma: Koruna ovlivní rozhodnutí o sazbách

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Kurz koruny, který v posledních týdnech překonává historická maxima, bude v následujících měsících důležitým faktorem při rozhodování centrální banky o nastavení úrokových sazeb. Zároveň v současnosti zabraňuje ještě většímu růstu cen. Na setkání manažerů zorganizovaném týdeníkem Euro to uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Koruna totiž ovlivňuje i inflaci, kterou má centrální banka jako svůj hlavní úkol držet na přijatelných úrovních kolem svého tříprocentního inflačního cíle. V lednu byla inflace na 7,5 procenta.

"Ačkoliv necílíme kurz, tak sehrává důležitou roli a bude ovlivňovat naše rozhodování," uvedl Tůma. Současné posilování koruny podle něj nemá fundamentální příčiny, a proto očekává její oslabení. "Koruna je mimo veškeré myslitelné úrovně a neumím to vysvětlit," dodal.

Česká měna v současnosti ovšem podle guvernéra sehrává i pozitivní roli. V současnosti se totiž inflace pohybuje nad sedmi procenty kvůli souběhu několika šoků, například kvůli růstu cen potravin, ropy, regulovaných cen nebo dopadu reformních kroků vlády. "Kdyby koruna vyrazila opačným směrem, tak by byl souběh šoků dramatický a inflace by byla výš," upozornil Tůma.

Naposledy v pondělí koruna vylepšila rekordní kurz dolaru, a to na 16,37 Kč/USD. K euru se dostala pod úroveň 25 korun za euro.

Centrální banka zvýšila úrokové sazby naposledy na počátku února, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak činí 3,75 procenta.

Řada analytiků se domnívá, že únorové zvýšení sazeb bylo posledním v letošním roce. Překvapivě vysoká inflace je totiž i podle centrální banky jen dočasným výkyvem, který ke konci letošního roku vymizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK