Slovenská ekonomika vzrostla ve čtvrtletí o rekordních 14,3 pct

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. března (ČTK) - Slovenská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí ještě vylepšila rekordní růst a vzrostla meziročně o 14,3 procenta po vzestupu o 9,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt Slovenska stoupl o 10,4 procenta po tempu 8,5 procenta v roce 2006, oznámil v dnešní zpřesněné zprávě slovenský statistický úřad. V předběžných údajích z minulého měsíce odhadoval úřad čtvrtletní růst na 14,1 procenta.

Slovensko se tak z hlediska výkonu ekonomiky v posledním čtvrtletí pravděpodobně dostalo do čela všech 27 zemí Evropské unie. Statistický úřad Eurostat zveřejní podrobné údaje o HDP v celé unii za čtvrté čtvrtletí během dneška. V České republice stoupl HDP ve čtvrtém čtvrtletí o 6,9 procenta a za celý rok o 6,6 procenta.

Již v předběžné zprávě statistici upozorňovali, že k výraznému zrychlení růstového tempa přispěli zejména obchodníci, kteří se před zdražením mohutně předzásobili cigaretami. Růst spotřeby domácností se naproti tomu zpomalil na 5,9 procenta z 8,3 procenta v předešlém čtvrtletí a slabší byly i vládní výdaje.

Investice zrychlily růst na 8,9 procenta z předešlých 6,5 procenta. Ke zvýšení HDP přispělo i prudké zrychlení tempa růstu vývozu na 16 procent z předchozích 8,5 procenta; výrazně však narostl i dovoz, který se naopak z HDP odečítá.

Statistický úřad očekává v letošním prvním pololetí růst HDP o 7,5 procenta. Slovensko by tak mělo zůstat jednou z nejvýkonnějších ekonomik EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK