Gazprom: Ve sporu s Ukrajinou žádný pokrok

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. března (ČTK) - Ukrajina ani po pondělním omezení dodávek zemního plynu zhruba o čtvrtinu neobnovila s ruskou stranou jednání o problému nesplaceného dluhu a dohody na letošní rok. Uvedl to ruský monopolní vývozce plynu Gazprom. Tranzitní dodávky dál do Evropy jsou podle Gazpromu stabilní.

Gazprom v pondělí pozastavil Ukrajině dodávky asi 25 procent odebíraného plynu. Kyjev podle ruského podniku stále dluží za loňské dodávky přes 600 milionů dolarů (10 miliard Kč) a odebírá plyn bez dohody pro letošní rok.

Ukrajina za normálních podmínek dostává přes plynovody Gazpromu 135 milionů metrů krychlových plynu za den a nyní pro její potřebu proudí 104 milionů kubíků, řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Export plynu do Evropy je nyní na běžné úrovni a dosahuje 356,6 milionu kubíků denně, dodal mluvčí.

Gazprom uzavřel Ukrajině kohoutky poprvé od ledna 2006. Tehdy Rusko pozastavilo Kyjevu příliv plynu úplně, což však narušilo i dodávky do střední a západní Evropy. To zde vyvolalo obavy z přílišné závislosti na energetických zdrojích z Ruska a znepokojení nad politickým využíváním ruských surovin. Přes Ukrajinu proudí asi 80 procent ruského vývozu plynu dál na západ a spotřeba plynu v EU se o ruské dodávky opírá ze čtvrtiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK