Ekonomika EU zvolnila ve 4. čtvrtletí růst na 2,6 pct

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. března (ČTK) - Ekonomika zemí Evropské unie zpomalila v loňském čtvrtém čtvrtletí meziroční tempo růstu na 2,6 procenta ze 2,9 procenta ve třetím čtvrtletí. Za celý loňský rok vzrostl hrubý domácí produkt EU o 2,9 procenta po růstu o tři procenta v roce 2006. Vyplývá to z dnešních zpřesněných údajů evropského statistického úřadu Eurostat. Nejrychlejším růstem se vedle tradičně dynamického Pobaltí mohly pochlubit ekonomiky bývalého Československa.

Ze zemí, které již údaje zveřejnily, rostlo na konci roku zcela nejrychleji Slovensko. Jeho ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšila tempo růstu pode dnešních zpřesněných údajů na 14,3 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí růst činil 9,4 procenta.

Růst v České republice se podle posledních údajů, které již má k dispozici Eurostat, zrychlil na 7,0 procenta z předchozích 6,1 procenta. Český statistický úřad přitom minulý měsíc odhadl růstové tempo čtvrtého čtvrtletí na 6,9 procenta a zpřesněná čísla vydá až v pátek. Rychleji než česká ekonomika rostly vedle Slovenka již jen ekonomiky Lotyšska a Litvy.

Země eurozóny zvolnily meziroční růst na 2,2 procenta ze 2,6 procenta. Za celý loňský rok HDP zemí eura stoupl o 2,6 procenta po tempu 2,8 procenta v předešlém roce.

Výrazně zpomalila největší evropská ekonomika Německo, kde HDP stoupl jen o 1,8 procenta po růstu o 2,5 procenta v předešlém čtvrtletí. Německo tak předstihla Francie, kde HDP vzrostl o 2,1 procenta.

Evropa z meziročního hlediska rostla na konci roku zhruba stejným tempem jako USA, kde meziroční růst činil 2,5 procenta. U mezičtvrtletního srovnání však byl výkon EU výrazně lepší - dosáhl 0,5 procenta proti 0,2 procenta v USA. Japonská ekonomika rostla meziročně o 1,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta. Za celý rok 2007 vzrostl HDP USA o 2,2 procenta a Japonsko přidalo 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK