Gazprom sníží dodávky Ukrajině o 50 procent

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. března (ČTK) - Ruský plynárenský podnik Gazprom přitvrdí svůj postoj ve sporu s Ukrajinou a večer rozšíří omezení dodávek do této země na polovinu z pondělní redukce zhruba o čtvrtinu. Uvedl to mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Gazprom po Kyjevu požaduje splacení zbylých dluhů za loňské dodávky a uzavření dohody na letošní rok. Obě strany slibují, že tranzitních dodávek do Evropy se spor nedotkne.

Pokud se Kyjev a Gazprom nedohodnou na splacení dluhu a dohodě pro letošní dodávky, přiškrtí ruská firma zásobování Ukrajiny od 19:00 SEČ o 50 procent, uvedl mluvčí. Předtím sdělil, že Ukrajina ani po pondělním omezení dodávek o více než 25 procent neobnovila jednání o problému dluhu a nové dohody. Kyjev podle Gazpromu stále dluží za loňské dodávky přes 600 milionů dolarů (deset miliard Kč). Ukrajina však tvrdí, že dluh vyrovnala.

"Ukrajinská strana neobnovila jednání," řekl Kuprijanov. "Otázka dluhů za plyn dodávaný Ukrajině nebyla vyřešena," dodal a apeloval na Kyjev, aby sporné otázky rychle vyřešil.

Podle Kuprijanova je nyní export plynu do Evropy na běžné úrovni a dosahuje 356,6 milionu kubíků denně. Průtok plynu monitorují nezávislí pozorovatelé, dodal mluvčí.

Ukrajina začala obviňovat Gazprom z toho, že jí od prosince nezaplatil tranzitní poplatky za přepravu plynu dál na západ. To Gazprom popírá.

Gazprom uzavřel Ukrajině kohoutky poprvé od ledna 2006. Tehdy Rusko pozastavilo Kyjevu příliv plynu úplně, což narušilo dodávky v téměř celé střední a západní Evropě, kde tehdy panovaly velké mrazy. Tato situace vyvolala v Evropě obavy z přílišné závislosti na energetických zdrojích z Ruska a nastolila otázku politického využívání ruského vývozu energetických surovin. Přes Ukrajinu proudí asi 80 procent ruského vývozu plynu dál na západ a spotřeba plynu v EU se o ruské dodávky opírá ze čtvrtiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK