V Hannoveru začal veletrh CeBIT

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Hannover 4. března (zpravodaj ČTK) - Největší světový veletrh věnovaný informačním technologiím a telekomunikacím, hannoverský CeBIT, otevřel své brány. Veletrh je letos zaměřen především na "zelené technologie". Nikde na světě tak nemá odborná veřejnost možnost vidět pohromadě tolik novinek v branži jako právě v dolnosaské metropoli. Výrobci mobilů a počítačů přitom v poslední době kladou důraz na skloubení dvou kritérií - miniaturizace a energetické nenáročnosti spotřebičů.

Někteří výrobci jdou až na hranice možností. Například Fujitsu-Siemens představil monitor, který v pohotovostním stavu nespotřebovává žádnou energii. V jedné části veletrhu je prezentována "vzorová" kancelář, která je vybavena výhradně úspornými, a přitom výkonnými spotřebiči.

Podle šéfa německého svazu výrobců počítačových technologií Bitkom Bernharda Rohledera skýtá právě "zelená" strategie obrovské tržní možnosti vzhledem ke stále rostoucím cenám energie. Například investice do výpočetního střediska vybaveného technologiemi chránícími energetické zdroje by se podle něj mohly vrátit během dvou let.

Více než 5500 vystavovatelů naznačuje i další trendy: zvýšený důraz na bezpečnost informační techniky a srůstání telekomunikačních, informačních a mobilních technologií.

Klaus von den Hoff z poradenské společnosti Arthur D.Little dokonce v deníku Der Tagesspiegel identifikoval dva trendy tohoto roku. První se týká internetu, jenž se stává díky rychlým a širokopásmovým datovým připojením mobilním. Rychlé a pohodlné surfování po internetu umožňují i mobilní telefony. "Mobilní širokopásmové technologie budou hlavními zdroji růstu obratu v příštích měsících," věří expert. Odborníci dokonce věští, že do roku 2012 bude mít až 50 procent všech majitelů mobilních telefonů přístroj umožňující přístup k rychlému internetu. Kultovní mobil iPhone je v tom pouze průkopníkem.

Druhým trendem je podle von den Hoffa konsolidace velkých telekomunikačních společností, které jsou nuceny mohutně investovat a nabízet vedle připojení k pevným telefonním sítím celou řadu dalších služeb. "Tyto vysoké investice nemohou mnozí menší poskytovatelé nabídnout," vysvětluje odborník, proč bude pokračovat trend pohlcování menších telekomunikačních společností velkými hráči.

CeBit, který potrvá do neděle, je letos oproti předchozímu ročníku o den kratší, počet vystavovatelů o pět procent nižší a výstavní plocha se dokonce zmenšila o deset procent. Naopak po vzoru amerických veletrhů výrazně přibude doprovodných odborných konferencí. Organizátoři to vysvětlují i tím, že veletrh se vrací "ke kořenům" a chce se ve větší míře zaměřit na odbornou veřejnost. "Nejde o okázalý lesk, jde o byznys," schvaluje novou koncepci Rohleder.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK