EU pochválila českou vládu za reformy, musí ale pokračovat

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. března (zpravodaj ČTK) - Ministři Evropské unie pochválili českou vládu za reformu veřejných financí. Podle očekávání totiž schválili hodnocení takzvaného konvergenčního programu, který je jakýmsi plánem země při přechodu na euro. Hodnocení ovšem neobsahuje jen samou chválu. Unie v něm Česko vyzývá, že musí v reformách pokračovat, především musí uskutečnit penzijní reformu a další reformy ve zdravotnictví. Měla by také snížit počet státních zaměstnanců.

Celkové vyznění hodnocení hospodaření českého státu, jehož první verzi již v polovině února představila Evropská komise, je pozitivnější než loni, kdy Česko sklidilo poměrně ostrou kritiku za rostoucí deficit veřejných financí. Ten se ale nakonec ukázal daleko menší, než původně předpovídaly odhady. "Díky příznivému makroekonomickému výhledu a lepšímu plnění rozpočtu v roce 2007, než jaké se očekávalo, by Česká republika měla následně docílit i silnější fiskální konsolidace, než jakou si kladla za cíl," uvádí hodnocení konvergenčního programu.

To v podstatě znamená, že česká vláda by měla snižovat schodek veřejných financí rychleji, než si původně naplánovala. Brusel navíc očekává, že letošní deficit veřejných financí bude nižší než plánovaných 2,9 procenta HDP. V roce 2009 má schodek činit 2,6 procenta HDP a v roce 2010 pak 2,3 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK