Češi letos chtějí mnohem více spořit, ale současně i utrácet

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Čeští spotřebitelé chtějí v letošním roce mnohem více spořit, ale současně také utrácet, což je v Evropě poměrně řídký jev. Vyplývá to z výsledků studie Barometr Cetelem, která mapuje chování spotřebitelů 12 evropských zemí a Ruska. Zvýšení úspor letos očekává téměř třetina Čechů, zatímco loni to byla zhruba pětina. Nárůst výdajů předpokládá 85 procent lidí, o rok dříve to byly přibližně tři čtvrtiny.

Jako překvapivější označila mluvčí Cetelem ČR Irena Loukotová zvyšující se tíhnutí obyvatel k úsporám. "My vidíme důvod v tom, že Češi se snaží udělat si takovou rezervu. Právě, protože předpokládají, že budou vyšší výdaje, budou muset platit za více věcí, vyšší částky, tak právě proto si jako by z opatrnosti snaží vytvořit rezervu," mínila.

Očekávání vyšších výdajů podle mluvčí vyplývalo ze zdražování energií a různých poplatků, které se v prvních měsících roku potvrdilo. Růst v obou sledovaných kategoriích, tedy u úspor a výdajů, očekávali kromě Česka spotřebitelé jen v Belgii a Británii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK