OKD loni zvýšila hrubý zisk asi přes sedm miliard Kč

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 4. března (ČTK) - Těžební společnost OKD loni hospodařila se ziskem, který je před zdaněním zřejmě vyšší než sedm miliard korun. Vyplynulo to z informací na tiskové konferenci věnované založení nadace OKD. Těžební firma totiž oznámila, že chce do své nově založené nadace každým rokem vkládat nejméně jedno procento zisku před zdaněním, což letos představuje částka 73 milionů korun. Loňský zisk odmítli zástupci OKD upřesnit. V roce 2006 největší domácí producent černého uhlí vydělal 3,571 miliardy korun po zdanění.

Bakala pouze na dotaz ČTK potvrdil, že firma byla loni zisková. "Ohlašování finančních výsledků se řídí velmi přísnými pravidly, která jsou spojena s našimi emisemi cenných papírů a přípravou naší případné emise akcií v tomto roce," uvedl Bakala, který nechtěl komentovat ani plánovaný vstup společnosti na burzu.

Nová nadace by podle Bakaly měla podporovat projekty zejména v moravskoslezského regionu, a částečně tak eliminovat dopady více než 200 let trvající těžby černého uhlí v regionu. Kromě OKD bude do nadace přispívat mateřská NRW a firmy RPG RE a OKD Doprava. RPG RE přispěje dva miliony korun, o výši příspěvku NRW a OKD Doprava se podle zástupců nadace stále jedná.

"Nadace vymezila čtyři oblasti, které hodláme podporovat. Je to podpora zdraví, podpora regionu a životního prostředí, vzdělávání, kultura a společenský život. Hodláme podporovat také neziskové organizace, které žádají o dotace z EU. Občanská sdružení si tak budou moci dovolit mít kvalitní konzultanty, které jim projekty připraví," uvedla předsedkyně správní rady nadace Petra Mašínová. Loni firma podle ní věnovala na charitativní dary a klasický sponzoring asi 35 milionů korun. Letos chce zhruba stejnou částku věnovat jen na sponzoring.

Grantová témata budou podle Mašínové vypisována dvakrát ročně. "Rádi bychom 80 procent peněz, které připadnou na granty, přidělili v Moravskoslezském kraji a zbytek by bylo na celorepublikové projekty, Kvalita projektů je pro nás zásadní. Budeme se snažit sledovat osud přidělených prostředků, mít mravní kontrolu nad tím, jak projekty probíhají," uvedla.

Ředitelka nadace Blanka Týřová řekla, že první kolo vyhlášení grantových řízení bude na přelomu března a dubna, přičemž do léta by mohly mířit finance prvním projektům. Nadace sídlí v budově OKD na Prokešově náměstí. Podrobnosti o jednotlivých programech a další informace pro žadatele zveřejní Nadace OKD na svých internetových stránkách www.nadaceokd.cz.

Nadace by si měla rovněž budovat vlastní kapitál, kam bude směřovat 30 procent získaných prostředků. Ze 73 milionů korun tak na podporu projektů (bez započtení darů dalších spřízněných firem) půjde letos podle Mašínové částka 47,815 milionu korun. Zástupci nadace počítají s tím, že na administrativní náklady utratí maximálně 15 procent z nadačního jmění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK