Ukrajina pohrozila omezením dodávek plynu do Evropy

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 4. března (ČTK) - Ukrajina ve sporu o plyn s Ruskem zvýšila sázky a pohrozila, že omezí tranzit ruského zemního plynu dál do Evropy, pokud ruský monopolní vývozce plynu Gazprom bude dále přiškrcovat dodávky určené Ukrajině. Obavy z dopadu sporu, v němž Gazprom od pondělka omezuje dodávky Ukrajině, na zásobování Evropy již vyjádřila Evropská komise.

Ukrajinský státní podnik Naftogaz uvedl, že může garantovat nepřerušený tranzit evropským odběratelům jen do té doby, "dokud nebude ohrožena ukrajinská energetická bezpečnost". "V případě, že Gazprom bude nadále nepokrytě pokračovat v porušování technických dohod mezi oběma zeměmi tím, že bude snižovat přítok plynu ze Střední Asie, vyhrazuje si Naftogaz právo podniknout příslušné asymetrické kroky na obranu zájmů ukrajinských spotřebitelů," uvádí se v prohlášení Naftogazu.

Gazprom v pondělí snížil Ukrajině dodávky o více než čtvrtinu; dnes pohrozil, že je večer omezí na polovinu, pokud se s ním Kyjev nedohodne na splacení dluhů z loňska a na smlouvě pro letošní rok. Přímo od Gazpromu však Ukrajina kupuje jen asi čtvrtinu svého dovozu a zbytek dostává přes plynovody Gazpromu od Turkmenistánu.

Ke sporu o plyn se vyjádřil mluvčí Evropské komise. "Komise je znepokojena těmito redukcemi a vyzývá obě strany, aby pokračovaly v jednání a rychle nalezly definitivní řešení tohoto obchodního sporu," řekl mluvčí Michele Cercone.

Obě strany až dosud slibovaly, že tranzitních dodávek do Evropy se spor nedotkne. Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov dnes uvedl, že export ruského plynu do Evropy je na běžné úrovni a odpovídá 356,6 milionu krychlových metrů denně. Průtok plynu monitorují nezávislí pozorovatelé, dodal mluvčí.

Gazprom v pondělí přiškrtil Ukrajině kohoutky poprvé od ledna 2006. Tehdy Rusko pozastavilo Kyjevu příliv plynu úplně, což narušilo dodávky v téměř celé střední a západní Evropě, protože Ukrajina čerpala plyn z tranzitu.

Situace z počátku roku 2006 vyvolala v Evropě obavy z přílišné závislosti na energetických zdrojích z Ruska a nastolila otázku politického zneužívání ruského vývozu energetických surovin. Přes Ukrajinu proudí asi 80 procent ruského vývozu plynu dál na západ a spotřeba plynu v EU se o ruské dodávky opírá ze čtvrtiny.

Gazprom zkrátil Kyjevu dodávky pouhý den po prezidentských volbách v Rusku. V nich podle očekávání zvítězil dosavadní první místopředseda vlády Dmitrij Medveděv, který je přitom i šéfem Gazpromu.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko se minulý měsíc dohodl s tehdejším prezidentem Vladimirem Putinem na řešení otázky ukrajinského dluhu za plyn v sumě 1,5 miliardy dolarů (25 miliard korun); ještě minulou středu označil Juščenko otázku ukrajinského dluhu za loňské dodávky vyřešenou. Pozdější návštěva ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové v Moskvě ale mezi Rusko a Ukrajinu zasela nové napětí.

Ukrajinský ministr zahraničí Volodymyr Ohryzko dnes ve Varšavě řekl, že věří, že spor o dodávky ruského plynu na Ukrajinu bude vyřešen v nejbližší době. "Je to v zájmu Ruska i Ukrajiny," řekl novinářům Ohryzko. Zdůraznil, že Ukrajina udělá všechno pro to, aby zemní plyn z Ruska dál do Evropy plynul normálně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK