Vichřice Emma poničila ve státních lesích třetinu toho, co Kyrill

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 4. března (ČTK) - Víkendová vichřice Emma poničila podle zpřesněných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky asi 1,7 milionu metrů krychlových dřeva. V porovnání s loňským lednovým orkánem Kyrill jde zhruba o třetinovou škodu. Kyrill ve státních lesích tehdy poničil přes pět milionů metrů krychlových dřeva. Řekl to mluvčí Lesů ČR Radek Drahný. Podniku patří polovina lesů v zemi.

Poničené dřevo z nynější větrné kalamity představuje přibližně čtvrtinu z celoročních plánovaných těžeb Lesů ČR, které přesahují sedm milionů metrů krychlových. Firmy již v postižených lesích dřevo naplno těží.

"Plánované úmyslné těžby byly zastaveny a kapacity byly přesunuty na kalamitu. Její likvidaci chceme zvládnout do léta," řekl Drahný. Kalamitu po Kyrillovi lesníci likvidovali celý loňský rok.

Nejvíce vichřice ničila lesy v jižních Čechách, které evidují asi půl milionu metrů krychlových vývratů a zlomů. Výrazněji vichr zasáhl také západní a východní Čechy. Naopak minimální škody jsou například na Zlínsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK