Dráhy odhadují škody po vichřici až na 30 mil. Kč

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Víkendová vichřice způsobila na české železnici škody až 30 milionů korun. Vyplývá to z upřesněných údajů Českých drah; prvotní odhady z pondělí hovořily o škodách v řádu milionů korun. Škody jsou zhruba o deset milionů korun menší než spoušť, kterou po sobě loni v lednu zanechal na kolejích orkán Kyrill.

Vítr škodil především prostřednictvím stromů, které kvůli němu popadaly na koleje či trolejové vedení. Z odhadovaných 30 milionů korun připadá 4,5 milionu na vagony a lokomotivy. To je méně než loni. Do padlého stromu vlak narazil v 16 případech; při Kyrillovi se událo 57 srážek. "Strojvedoucí byli včas zpraveni o hrozícím nebezpečí a ve 44 případech vlaky zastavily ještě před překážkou," řekl mluvčí drah Ondřej Kubala.

Vítr ničil také drážní infrastrukturu, jako jsou troleje, sloupy elektrického vedení, nebo střechy budov. Celkem kvůli tomu dráhy uzavřely o víkendu čtyři desítky úseků. Nejhorší byla situace v jihozápadních a severních Čechách. Uzavřeny byly například tratě Veselí nad Lužnicí - Lomnice nad Lužnicí, Nová Ves u Českých Budějovic - Jílovice nebo Železná Ruda - Alžbětín.

Větrná kalamita zasáhla o víkendu řadu odvětví a způsobila škody v řádech stamilionů korun, především v energetice. Bez proudu se kvůli poškozenému vedení ocitl téměř milion lidí; elektrárenská společnost ČEZ vyčíslila škody na 150 milionů korun, což je o 50 milionů více než po Kyrillovi. Naopak v lesích by nyní měly škody být menší než před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK