Čepro loni zvýšilo zisk na 445 milionů Kč

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Společnost Čepro vykázala v loňském roce neauditovaný zisk ve výši 445,4 milionu korun. Výsledek byl více než čtyřikrát vyšší než v roce 2006, kdy zisk firmy činil 103 milionů korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Firma loni zvýšila i tržby za zboží na přibližně 41,8 miliardy korun, o rok dříve Čepro utržilo 32,5 miliardy korun. Tržby za služby vzrostly na zhruba 1,6 miliardy korun, to je přibližně o 400 milionů Kč více než v roce 2006. Na tržbách za služby se 376 miliony korun podílelo přimíchávání biopaliv do pohonných hmot.

Čepro loni nevydělávalo jen na pohonných hmotách. Firma také například prodala akcie ČSOB, nepotřebný majetek a balík starých pohledávek a převedla obchodní podíl ve společnosti Baufeld. Na těchto transakcích vydělala kolem 170 milionů korun.

Společnost Čepro se zabývá zejména přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů. Pod názvem EuroOil provozuje vlastní síť zhruba 190 čerpacích stanic. Jejím jediným akcionářem je ministerstvo financí.

Firma vznikla v roce 1994 transformací části majetku bývalého státního podniku Benzina ve druhé vlně privatizace. Jejím zakladatelem a jediným akcionářem byl Fond národního majetku. V souvislosti s jeho zánikem byly akcie převedeny na ministerstvo financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK