CER: ČR si pohoršila v žebříčku modernizačních reforem

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. března (zpravodaj ČTK) - Česko si podle analýzy Střediska pro evropskou reformu (CER) pohoršilo v pořadí zemí, které poměřuje plnění reforem vyplývajících z takzvané Lisabonské strategie. Zatímco v pořadí za rok 2006 mu mezi 27 státy unie patřilo 10. místo, v žebříčku za loňský rok to je 14. pozice. Nejlépe si loni vedly stejně jako v roce 2006 Dánsko se Švédskem.

Analýza je založená na srovnáních, jak si 27 států EU počíná v klíčových oblastech zahrnutých pod takzvanou Lisabonskou strategii, kterou unie přijala v roce 2000 s cílem dohnat a pokud možno i předehnat do roku 2010 USA. Později, když se ukázalo, že to je poněkud nadsazený cíl, se od toho ustoupilo k obecnějšímu zaměření na zvýšení konkurenceschopnosti unie.

Celkové pořadí zemí poměřuje, jak si daná země vedla v naplňování strategie v loňském roce, a srovnává to s rokem 2006. V potaz se bere celá řada ekonomických, sociálních či ekologických kategorií - třeba míra zaměstnanosti a inovací, prostředí pro podniky a firemní politika či výdaje na vědu a výzkum.

Země, které naplňují řadu či většinu cílů ze zmiňované strategie, mohou získat označení "hrdina". Státy, které naopak v tomto směru pokulhávají či postupují pomalu, mohou dostat titul "darebák".

"Hrdinou" se ČR v nové analýze nestala ani v jedné kategorii, ve dvou ji však analytici CER naopak přiděli označení "darebák". Konkrétně jde o dvě kategorie spadající do podnikové politiky - o podmínky pro založení firem a o administrativní břemeno, které je na firmy kladeno.

ČR nicméně nebyla loni proti roku 2006 v celkovém naplňování cílů rozhodně nejhorší. Nelichotivý titul "darebáka" v celkovém hodnocení získaly Řecko a Itálie. "Hrdiny" se naopak staly Rakousko, Nizozemsko a Estonsko, u něhož CER ocenilo například snahy o zlepšení trhu práce či podnikatelského prostředí.

Slovensko si v celkovém hodnocení mírně polepšilo. Zatímco ve studii v roce 2006 mu patřila 23. pozice, loni to bylo 20. místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK