Česko a Slovensko budou o ochranu špekáčků žádat společně

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. března (ČTK) - Česko a Slovensko budou u Evropské komise žádat o registraci špekáčků jako tradiční speciality společně. Na potravinářském veletrhu Salima to dnes v Brně oznámili slovenská ministryně zemědělství Zdenka Kramplová a její český protějšek Petr Gandalovič. Slovensko stáhne svou původní žádost, která by v případě schválení umožnila českým producentům používat označení špekáček jen při respektování slovenské receptury. Společně budou obě země postupovat také u dalších tří výrobků, do budoucna by jich mohlo být ještě více.

Registrace špekáčku by podle představitelů obou ministerstev mohla skončit do konce letošního roku. "Naši experti už podepsali společnou žádost na první tři výrobky, kterými jsou lovecký salám, liptovský salám a špišské párky. U špekáčků to bude probíhat stejně," řekl Gandalovič. Ostatní země pak budou mít šest měsíců na podání případných stížností, několik týdnů zabere také administrace Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise.

Kdyby komise schválila žádost o registraci jenom jedné strany, tak by výrobci z dalších států museli respektovat schválenou recepturu a výrobní postup, nebo své výrobky přejmenovat. "Byl by to také jakýsi výsměch naší společné historii, která tyto výrobky přinesla. Špekáčky mají v našich zemích více než stoletou tradici," dodal Gandalovič. Podle něj tak v případě schválení Evropskou komisí zanikne problém s takzvanou "buřtovou vyhláškou", která sice udávala podmínky pro výrobu jednotlivých masných výrobků, ale platila pouze na území České republiky a pro konkurenty ze zahraničí závazná nebyla. Nyní se podmínky pro všechny výrobce sjednotí.

Spory ohledně registrace některých tradičních specialit vznikla vloni, kdy Polsko a Slovensko podalo několik žádostí na potraviny, které se běžně vyrábějí také v Česku. Polsko zažádalo o ochrannou evropskou známku u populárního točeného salámu, známého jako kabanos, a u mysliveckých klobás. Slováci zase chtěli ochrannou známku pro spišské párky, lovecký salám, inovecký trvanlivý salám a špekáčky.

Většina uzenářských výrobků, o jejichž registraci Polsko či Slovensko usilují, byla údajně vyvinuta v období existence Československa a byla tehdy vyráběna podle jednotných technických norem. Od zrušení těchto norem v souvislosti s rozdělením Československa jsou tyto výrobky vyráběny na území více států podle různých receptur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK