ÚS: Čepro nemusí platit falešnou pohledávku 348 milionů

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. března (ČTK) - Státní podnik Čepro nemusí zatím soukromé firmě M Port platit pohledávku více než 348 milionů korun, rozhodl dnes Ústavní soud (ÚS). Vyhověl tak stížnosti Čepra, podle kterého je pohledávka vykonstruovaná. Soudy prý o povinnosti zaplatit rozhodly jen kvůli tomu, že bývalá pracovnice Čepra úmyslně schovávala platební rozkazy a doručenky, které do podniku přišly poštou. Čepro tak o nárocích soukromé firmy a rozhodování soudů nevědělo a nemohlo se účinně hájit. Nyní soud čte zdůvodnění nálezu.

Případem se bude muset znovu zabývat Městský soud v Praze. Za pohledávkou stojí podle obhajoby Čepra skupina asi deseti lidí, kteří ze státního podniku chtěli vylákat peníze. Podle některých zdrojů se v případu angažoval i uprchlý kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř. Ústavní soud Čepru vyhověl již loni v listopadu, kdy rozhodl, že podnik nemusí zaplatit pohledávku 2,6 miliardy korun, která byla fingovaná podobným způsobem.

Státem vlastněná společnost Čepro se zabývá zejména přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů. Podílí se také na ochraňování zásob státních rezerv pohonných hmot. Pod názvem EuroOil provozuje i vlastní síť zhruba 190 čerpacích stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK