Pojišťovny zvyšují odhady škod po orkánu

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Přestože pojišťovny zvyšují odhady škod, který jejím klientům o víkendu způsobil orkán Emma, následky by zřejmě neměly dosáhnout rozsahu škod po loňském řádění orkánu Kyrill. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Kyrill způsobil zhruba 80.000 pojistných událostí za více než dvě miliardy Kč. Likvidátoři jsou prý v pohotovosti a pomáhají klientům přímo v terénu s oceňováním a hlášením škod.

České pojišťovně se ozvalo po víkendové vichřici Emma už 9075 klientů. Podle zpřesněných údajů půjde o více než 20.000 událostí za několik set milionů korun, řekl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Zatímco v terénu pracuje více než stovka mobilních techniků a první desítky klientů již dostaly zaplacenou náhradu škody, více než 350 operátorů ČP v komunikačním středisku v Pardubicích a Brně neustále eviduje nové případy, dodal.

Kooperativa k dnešnímu odpoledni registrovala 3815 škod týkajících se poškození budov, domácností a rekreačních objektů a majetku podnikatelů. Objem i počet škod bezpochyby v dalších dnech dále vzroste. "Patrně i o víkendu, kdy majitelé navštíví své rekreační objekty," podotkl mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Také Allianz na základě průběžných hlášení od likvidátorů a mobilních techniků z terénu zvýšila odhad škod napáchaných víkendovou vichřicí Emma. Očekává, že se objem škod vyšplhá na 150 milionů Kč. Celkový počet škod odhadla mluvčí pojišťovny Pavla Paseková na 3000 případů.

Největší škody Allianz se staly v Praze, středních a východních Čechách. Naprostá většina škod se týkala budov a podnikatelských objektů, kde jdou počty do tisíců případů. Allianz pojišťovna má hlášeno několik desítek průmyslových škod a rovněž byly zaznamenány četné škody na vozidlech. Z celkového počtu škod se přibližně čtyři pětiny týkají soukromého majetku, jedna pětina připadá na průmysl a podnikatele.

Zatímco v pondělí se první odhady škod na majetku klientů ČSOB Pojišťovny pohybovaly kolem 21 milionů korun, nyní jsou podle mluvčí společnosti Jitky Polívkové již o pět milionů korun vyšší. Nárůst jde především na konto škod na střechách několika průmyslových podniků ve středních Čechách a na jižní Moravě. Celkově nyní ČSOB Pojišťovna registruje přes 720 škod v objemu kolem 26 milionů korun.

Na rozdíl od loňského orkánu Kyrill, který zasáhl rovnoměrně celou republiku, jsou podle Bálka mezi intenzitou škod po vichřici Emma velké lokální rozdíly. To je pak vidět na počtu nahlášených pojistných událostí i v jednotlivých krajích. Zatímco z Kolínska nebo Hodonínska evidovala ČP krátce po vichřici několik set případů, z vedlejších okresů Vyškov a Kutná Hora jich měla oznámených pouze desítky. Proti orkánu Kyrill vzrostl i počet škod na vozidlech, které byly poškozeny létajícími předměty, nejčastěji dopravními značkami, kontejnery na odpad a kusy stromů.

Několik dnů po vichřici je velmi předběžné hovořit o tom, jaký vliv bude mít její dopad na vývoj pojistek, míní Bálek. Cenu pojištění totiž ovlivňuje řada vstupních informací, mezi které patří například vývoj škod, zabezpečení, limity plnění, spoluúčast apod. Současné smlouvy se nemění a pokud lidé uzavírají nové, záleží na tom, jak je chtějí mít vypracované. Cenu tedy mají do značné míry ve svých rukou, uzavřel mluvčí ČP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK