Agentura Fitch zvýšila rating ČR na stupeň A plus

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila hodnocení dlouhodobých devizových závazků České republiky na stupeň A plus z předchozího stupně A. Rating v místní měně agentura adekvátně upravila na stupeň AA minus, zatímco doposud měla pro závazky v místní měně rating A plus. Výhled ratingu je stabilní. Zvýšení ratingových známek podle analytiků agentury reaguje na lepší stav veřejných financí a na zavedení obsáhlé reformy daní a výdajové stránky rozpočtu.

"To pomůže udržet vládní deficit kolem dvou procent hrubého domácího produktu (HDP)," píše se ve zprávě agentury.

Rating krátkodobých devizových závazků zůstává na stupni F1, avšak strop pro hodnocení závazků v místní měně Fitch zvýšila na AA plus z dosavadního stupně AA.

Ředitel oddělení svrchovaného ratingu David Heslam řekl, že důvěryhodnost České republiky podporuje i pokračující silný růst reálných příjmů a zdravá vnější pozice země. Fitch odhaduje, že vládní deficit podle metodiky ESA95 loni činil 2,2 procenta HDP, zatímco původní předpoklad činil zhruba čtyři procenta.

Reforma daní a výdajů letošní deficit sníží ještě více, ale v roce 2009 bude mít spíš už jen neutrální efekt. Agentura na letošní rok odhaduje výši deficitu na 1,8 procenta HDP a v příštím roce na 2,2 procenta HDP.

Vládní dluh ke konci loňského roku podle odhadů činil zhruba 29 procent HDP, což je v souladu se zeměmi se srovnatelným ratingem. Ve vztahu k výši vládních příjmů je to dokonce lepší výsledek, než mají státy s ratingem na podobné úrovni. Vládní dluh je navíc hlavně v českých korunách, má převážně dlouhou splatnost a nižší náklady na obsluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK