Německým drahám od pondělí hrozí další stávky

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 4. března (zpravodaj ČTK) - Svaz německých strojvůdců (GdL) hrozí od příštího pondělí neomezenou stávkou kvůli nedohodě na takzvané základní tarifní smlouvě s železničním koncernem Deutsche Bahn (DB). Po řadě podzimních stávek za mzdové požadavky je nyní kamenem úrazu smlouva, která by přesně vymezila postavení GdL vůči ostatním odborovým svazům na německé železnici.

Strojvůdci vstoupí od pondělí do neomezené stávky ve všech třech druzích dopravy, oznámil dnes předseda GdL Manfred Schell. Stávka by tak postihla regionální a dálkovou přepravu osob i nákladní dopravu. Stávkovat se podle Schella začne o půlnoci z neděle na pondělí. Podrobnosti k rozsahu chystané stávky však neuvedl.

Jednání mezi GdL a Deutsche Bahn byla v pondělí večer údajně přerušena kvůli obavě odborů z toho, že by nová smlouva GdL nezajišťovala dostatečnou nezávislost. Právě ta byla vedle mzdových požadavků hlavním předmětem vleklého sporu minulý rok.

Deutsche Bahn prý navrhla základní kolektivní smlouvu tak, aby nemohly vzniknout rozpory mezi dílčími smlouvami uzavřenými s GdL na straně jedné a smlouvami se zbylými dvěma odborovými svazy, Transnet a GDBA, na straně druhé. To však GdL považuje za nepřípustné omezení své nezávislosti.

Společnost Deutsche Bahn vyjádřila rozhořčení, že nejmenší železniční odborový svaz v Německu se nedrží předběžných dohod.

Podle Deutsche Bahn je počínání strojvůdců nepochopitelné po lednové dohodě o růstu mezd zhruba 20.000 strojvůdců o 11 procent a poté, co koncern vůči strojvůdcům opakovaně prokázal dobrou vůli. "Na pozadí těchto skutečností je stávka čirá choromyslnost," prohlásil dnes šéf DB Hartmut Mehdorn.

Koncem ledna se zdála být hrozba dalších stávek na německé železnici definitivně zažehnána. Deutsche Bahn totiž v nové kolektivní smlouvě strojvůdcům garantovala osmiprocentní navýšení mezd od 1. března a další tři procenta od 1. září do 1. února 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK