Tůma se šéfem EBRD nestane

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. března (zpravodaj ČTK) - Ministři financí Evropské unie dnes na post šéfa Evropské banky pro obnovu a rozvoj doporučili německého kandidáta Thomase Mirowa, který zastává funkci státního tajemníka spolkového ministra financí. Šanci tak ztratil další kandidát a současný guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Na jednání ho totiž podle důvěryhodných zdrojů ČTK podpořili pouze Slováci.

O tom, kdo místo nakonec získá, sice ministři financí EU nerozhodují, ale jejich případná společná podpora je klíčová. Británie, Německo, Francie a Itálie totiž v EBRD mají po 8,5 procenta podílu. Největší akcionář, kterým jsou Američané, sice údajně podporuje Tůmu, ale s desetinovým podílem jsou jeho šance na zvolení nulové.

"Na květnovém zasedání EBRD bude prezentován pouze jeden kandidát za celou Evropskou unii," řekl zdroj s tím, že jde o Mirowa. Němec tak s nejvyšší pravděpodobností vystřídá Francouze Jeana Lemierra, jemuž končí druhé čtyřleté funkční období letos v červenci.

I tak se o Tůmovi v Bruselu hovořilo jako o nejvážnějším kandidátovi právě po Mirowovi. V jeho prospěch hovoří především to, že během druhé poloviny roku 1998 zastával funkci jednoho z výkonných ředitelů EBRD. V představenstvu kromě Česka zastupoval také Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

V Evropské unii je navíc respektovanou osobou. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 působil jako hlavní ekonom Patria Finance. Viceguvernérem ČNB byl Tůma jmenován 13. února 1999 a 1. prosince 2000 pak guvernérem ČNB. V únoru 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci guvernéra na další šestileté funkční období.

EBRD je mezinárodní finanční organizací určenou na pomoc transformujícím se zemím střední a východní Evropy a státům bývalého Sovětského svazu při jejich přechodu na tržní ekonomiku. Finanční operace uskutečňuje ve 29 zemích. Byla založena v roce 1990 a jejím sídlem je Londýn. Banka postupně přesouvá aktivity ze zemí střední Evropy hlavně na Balkán, Kavkaz, do Ruska, střední Asie a Mongolska.

Česká republika se stala loni v říjnu první zemí ze střední Evropy, která přestala využívat programů banky. Česko tak již od ní nepřijímá úvěry, naopak je zemí, která pomoc poskytuje.

EBRD v České republice spolufinancovala řadu projektů. Celková hodnota projektů, které v zemi od roku 1992 do roku 2006 podpořila, činila více než 4,7 miliardy eur (podle současného kurzu zhruba 117 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK