Topolánek: ČR musí diskutovat o jaderné budoucnosti

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Česká republika nemá do budoucna v energetice příliš jiných možností než výstavbu nových jaderných zdrojů. Na dnešním žofínském fóru to zopakoval předseda vlády Mirek Topolánek. Oponenti se ale domnívají, že by nebylo nutné stavět nové zdroje, pokud by se zamezilo plýtvání elektřinou, více se využívala úsporná opatření a výroba byla hospodárnější.

"Musíme velmi seriózně diskutovat o výstavbě nových jaderných bloků, jinak se dostaneme do neřešitelného problému v budoucnosti," řekl dnes Topolánek. "Budeme to zkoušet, budeme o tom jednat. A když to nebudeme my, budou to ti po nás," dodal.

Nutnost diskuse o jaderné energetice připouštějí i koaliční zelení, do koaliční smlouvy ale prosadili, aby Česko nyní nové zdroje nestavělo. Současná zdrojová základna je například podle náměstka ministra životního prostředí Aleše Kutáka pro výrobu elektřiny dostatečná a není třeba ji do roku 2020 rozšiřovat.

Struktura zdrojů je nyní podle premiéra velmi vhodně nastavena. Postupně se ale budou vyčerpávat zásoby hnědého uhlí, z něhož se v současnosti vyrábí přes 60 procent elektřiny. Jiné zdroje nemohou podle Topolánka tento výpadek zcela nahradit, byť zřejmě do budoucna poroste podíl obnovitelných zdrojů, například biomasy, a plynu na výrobě elektřiny. O výstavbě elektráren na zemní plyn nyní například uvažuje tuzemský energetický gigant ČEZ.

Dnes má Česko přebytky elektřiny; za hranicemi končí zhruba každá pátá kilowatthodina vyrobená v domácích elektrárnách. Čistý vývoz elektřiny, tedy vývoz minus dovoz, z Česka se ministra průmyslu a obchodu Martina Římana krátkodobě díky poptávce ze zahraničí ještě zvýší; pokud se ale nepostaví nové zdroje bude už následovat jen pokles. "Pokud se nestane nic, tak někdy mezi roky 2015 až 2017 se dostaneme na nulu a pak se už budeme jen propadat do záporného salda," řekl. Pokud by se částečně prolomily ekologické limity, které brání těžbě uhlí mimo vymezené území, a pokračovalo se v jaderném programu, lze podle Římana posunout bod, kdy se vyrovná výroba elektřiny s její spotřebou do roku 2030.

Jádro je podle Topolánka také hlavním ekologickým prostředkem ke snižování emisí oxidu uhličitého. "Pokud naším cílem je zachránit planetu před klimatickými změnami, tak nemáme moc prostředků," podotkl Topolánek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK