Americké akcie dopoledne klesaly

04.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. března (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne na Wall Street klesaly kvůli znepokojivým výsledkovým výhledům. S nepříznivým odhadem celoročních výsledků Citigroup přišla Merrill Lynch, horší odhad za první čtvrtletí pak zveřejnil i čipový gigant Intel. Kvůli němu pak šly dolů i emise podniků z odvětví vyspělých technologií.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 1,4 procenta na 12.086 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ klesl na 2229 bodů se ztrátou 1,3 procenta.

Merrill Lynch snížila ziskovou předpověď Citigroup proto, že je přesvědčena, že banka bude muset odepsat dalších 18 miliard dolarů kvůli špatným investicím do nástrojů vázaných na podřadné hypotéky.

Nervozitu na Wall Street vyvolává i čekání na několik proslovů lidí z čela centrální banky Fedu. Předseda Ben Bernanke dnes na Floridě již varoval, že přijdou další konfiskace domů kvůli neplaceným hypotékám.

Trh se přitom pokouší rozeznat, zda je americká ekonomika v recesi a jestli investoři nebyli při odhadování budoucích podnikových výsledků přílišnými optimisty, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou od Yahoo Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK