Americké akcie smazaly vysoké ztráty, dolar pokračuje v poklesu

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. března (ČTK) - Americké akcie během úterního obchodování výrazně oslabovaly, nakonec ale téměř všechny ztráty smazaly díky zprávám, že se blíží záchrana pojišťovny dluhopisů Ambac Financial Group. Na devizovém trhu ale dál klesá dolar, kterému škodí chmurné vyhlídky na další vývoj americké ekonomiky.

Dow Jonesův index klesl o 45,10 bodu a obchodní den uzavřel nakonec se ztrátou o 0,37 procenta na hodnotě 12.213,80 bodu. Podobně širší index S&P 500 oslabil o 0,34 procenta na 1326,75 bodu, zatímco index Nasdaq Composite o 0,07 procenta zpevnil a uzavřel na 2260,28 bodu.

Nejvíce oslabovaly akcie bank v čele s finanční společností Citigroup. Tu údajně čekají další problémy a zřejmě se nevyhne dalším vysokým odpisům a nutnosti posílit základní jmění. Nepříznivě na trh zapůsobila i slova šéfa centrální banky Bena Bernankeho, který řekl, že nesplácených hypoték bude nějaký čas patrně ještě přibývat.

Technologické tituly slábly především kvůli společnosti Intel, která varovala, že v prvním čtvrtletí bude mít nižší zisk, než se na trhu obecně předpokládá. Index Nasdaq ale nakonec zpevnil hlavně díky slovům ředitele společnosti Cisco Systems, který řekl, že ekonomické problémy podle něj asi nebudou mít dlouhého trvání.

"Panuje zde nejistota kolem finančních společností a kvůli tomu, že budou pokračovat problémy na úvěrových trzích," řekl šéf investiční společnosti Williams Capital Group Stephen Carl. Během dne se index S&P 500 propadl na 1310 bodů, a dostal se tak k dlouhodobého minima z 22. ledna.

Na devizovém trhu pokračuje v poklesu dolar, který tak vůči koši měn oslabuje už více než týden. Bernankeho slova o dalších problémech na trhu bydlení vyvolala obavy, že největší ekonomika světa se přece jen nevyhne recesi a je jen otázkou času, kdy to začnou přiznávat i oficiální místa ve Washingtonu.

"Postoj vůči dolaru zůstává negativní, před koncem obchodování ale dolar díky oživení na akciových trzích zpevňoval vůči jenu," poznamenal obchodník společnosti Ruesch International Joe Manimbo. Růst kurzu eura brzdili slovní intervencí někteří evropští politici, trh je ale přesvědčen, že euro k dolaru může dál sílit, protože sazby v USA budou nadále klesat.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5209 USD, a zůstal tak prakticky na stejné úrovni jako v pondělí. Na paritě s japonským jenem mírně vzrostl na 103,33 ze 103,18 JPY, a podobně euro vůči jenu vystoupilo na 157,16 z předchozího kurzu 156,95 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK