Japonské akcie ve středu oslabily, kurz dolaru se téměř nezměnil

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. března (ČTK) - Japonské akcie se dnes pohybovaly jako na houpačce, nakonec ale uzavřely se ztrátou na nejnižší hodnotě za šest týdnů. K poklesu přispěly slabší údaje o výdajích japonských firem, jež vyvolaly mezi investory obavy o zdraví domácí ekonomiky. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 20,22 bodu, tedy 0,2 procenta, na 12.972,06 bodu.

Díky příznivému výhledu hospodaření dnes posílila maloobchodní firma Fast Retailing a dařilo se také dalším obchodníkům. Tyto zisky však překonal pokles finančních společností, v čele s Mitsubishi UFJ Financial.

Japonské společnosti snížily v posledních třech měsících loňského roku své investice do továren a vybavení více, než se očekávalo. "Po slabých údajích o kapitálových výdajích firem je nevyhnutelná revize HDP směrem dolů," uvedl šéf výzkumného oddělení Maruwa Securities Harušige Kobajaši. Vzhledem k posledním údajům tak zřejmě centrální banka nebude v nejbližší době měnit úrokové sazby.

Kurz dolaru se dnes v Asii téměř nezměnil. Investoři nyní čekají na další statistické údaje, které by měly naznačit, zda se americká ekonomika blíží recesi. V závěru obchodování se dolar k euru obchodoval za 1,5200, a zůstal tak na téměř stejné úrovni jako předchozí den v New Yorku. Podobné to bylo s kurzem dolaru k jenu, který činil 103,40 JPY. Minulý týden dolar vůči jenu klesl o téměř pět procent a k jenu ztratil 3,5 procenta. Analytici očekávají další propad americké měny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK