OPEC začal jednat, těžební limity ale zřejmě nezmění

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 5. března (ČTK) - Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve svém sídle ve Vídní jednají o situaci na trhu, nepředpokládá se však, že by změnili těžební limity. V úterý se objevily spekulace, že by mohl projít návrh na zvýšení těžby, podle komentářů klíčových lidí se ale takový krok nezdá pravděpodobný.

Prezident kartelu Šakíb Chalíl řekl, že ve vztahu nabídky a poptávky nevidí žádný problém a dostatečné jsou podle něj i zásoby. Ministři jiných zemí také poukazují na to, že významným faktorem je soustavný pokles kurzu dolaru, s čímž OPEC nemůže nic dělat. Konečné rozhodnutí OPEC oznámí až na tiskové konferenci kolem 16:00 SEČ.

Jednání kartelu by mohly narušit požadavky militantní Venezuely, která na podobných schůzkách vyžaduje taková opatření, která by vedla k co největšímu růstu ceny. Příjmy z prodeje ropy jsou nezbytné pro financování programu, jehož prostřednictvím chce venezuelský prezident Hugo Chávez vybudovat v zemi socialismus.

Venezuelský ministr dolů a energetiky Rafael Ramírez ještě před začátkem schůzky řekl, že k jednání předloží i spor Venezuely s americkým koncernem Exxon Mobil. Ten uspěl s požadavkem na zmrazení až 12 miliard dolarů, které bude požadovat po Venezuele jako odškodné za znárodnění jednoho z projektů. Ramírez si myslí, že krok Exxonu znamená hrozbu pro všechny země kartelu.

V pondělí na těžební země naléhal americký prezident George Bush, podle něhož je nutné zajistit, aby měl svět ropy dostatek. Příliš drahá ropa prý může přispět ke zpomalení globální ekonomiky, což se ve svém důsledku může obrátit proti kartelu.

Většina členů kartelu tvrdí, že objem těžby by měl zůstat stabilní. Ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie Alí Nuajmí řekl, že jeho země těží dokonce o 300.000 barelů denně víc, než by měla. "Denně expedujeme asi 9,2 milionu barelů ropy. Přesně toto potřebuje trh a OPEC je odhodlán udržet na trhu rovnováhu," řekl Nuajmí.

Saúdská Arábie je v rámci kartelu OPEC zdaleka největším producentem ropy a její postoj bývá při rozhodování klíčový. Nuajmí se vyjádřil také k alternativním palivům a řekl, že pokud má být jejich výroba rentabilní, nesmí cena ropy klesnout pod 60 až 70 dolarů za barel.

Ceny ropy se v těchto dnech pohybují kolem 100 dolarů za barel a vliv na ně má vedle klesajícího dolaru i vysoká poptávka, růst nákladů na těžbu a v neposlední řadě i geopolitické napětí. V pondělí se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate vyšplhal na rekordních 103,95 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK