Čína se obává inflace, sociálních rozdílů a znečištění prostředí

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 5. března (ČTK) - Čínský premiér Wen Ťia-pao považuje za hlavní úkol své země pro tento rok vyrovnat se s rostoucí inflací a s přehříváním čínské ekonomiky. Řekl to dnes v projevu, kterým zahájil výroční zasedání čínského parlamentu. Čína podle Wena letos zvýší výdaje do sociální a zdravotní oblasti, aby vyrovnala zaostávání chudého venkova, a bude usilovat o menší znečišťování životního prostředí.

"Současný růst cen a zvětšování inflačních tlaků vyvolávají mezi lidmi největší obavy," řekl Wen na úvod zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců, na nějž přijelo na 3000 delegátů. Ceny některých základních potravin, například vepřového masa a vajec, se v Číně v minulém roce výrazně zvýšily.

Spotřebitelská inflace dosáhla v minulém roce v Číně 4,8 procenta, čímž byla značně překročena vládou plánovaná tři procenta inflačního růstu. Letošní lednový růst inflace 7,1 procenta, k němuž přispělo i ochromení Číny sněhovou kalamitou na začátku letošního roku, vyvolal další obavy čínské vlády.

V makroekonomické oblasti je podle Wena nejdůležitější zabránit tomu, aby nadměrně rychlý růst ekonomiky přerostl v její přehřívání. Čína musí být obezřetná a přizpůsobivá, jen tak může podle Wena udržet hospodářský rozvoj, který bude rychlý a zároveň pravidelný.

Hrubý domácí produkt chce letos Peking udržet na úrovni kolem osmi procent. Loni, kdy vláda plánovala růst také okolo osmi procent, tento ukazatel dosáhl 11,4 procenta.

Z vnějších faktorů ovlivňujících Čínu se Peking obává zejména americké hypoteční krize a zpomalení růstu světové ekonomiky.

Wen dnes také oznámil zvýšení rozpočtových výdajů v sociální a zdravotní oblasti, které by mělo zlepšit život zejména obyvatel venkova, a přislíbil budování harmonické společnosti. Čínští politici se obávají, že zvětšování propasti mezi chudým venkovem a bohatými městy může vyvolat nespokojenost obyvatelstva a sociální nepokoje.

Dalším bodem projevu byl boj se znečišťováním životního prostředí a energetické úspory. Čínští zemědělci si stěžují na znehodnocené vodní zdroje a zemědělskou půdu. Wen přislíbil snížení emisí škodlivých látek a uzavření zastaralých továren s nevyhovujícími technologiemi. Zamezit by se podle něj mělo i zabírání úrodné půdy pro průmyslové účely, které přispívá k růstu cen potravin.

Čína je po Spojených státech největším světovým znečišťovatelem - na jejím území se nachází 16 z 20 měst s nejhorším životním prostředím na světě.

Velký prostor Wen věnoval i důležitosti příprav na olympijské hry, které se budou v srpnu konat v Pekingu, zlepšení práce lokálních vlád a boji s korupcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK