Gazprom: Ukrajina začala čerpat plyn určený k tranzitu

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 5. března (ČTK) - Ukrajina dnes pravděpodobně splnila své úterní výhrůžky a začala čerpat plyn určený k tranzitu do západní Evropy. Oznámil to dnes ruský monopolní vývozce plynu Gazprom, s nímž Ukrajina vede spor o údajný dluh za odběr plynu. Ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz ruského partnera sám upozornil.

Gazprom začal v pondělí snižovat Ukrajině dodávky plynu a nyní jí posílá méně než polovinu obvyklého objemu. Země prý ještě neuhradila odběr plynu za loňský rok a nemá uzavřenou smlouvu na rok letošní. Odběrem tranzitního plynu si chce Ukrajina kompenzovat pokles dodávek.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov novinářům řekl, že Ukrajina si chce z tranzitních plynovodů brát asi 60 milionů metrů krychlových plynu denně. "To je objem, který zákazníci v Evropě nedostanou," řekl Kuprijanov, jehož citovala agentura Reuters. Mluvčí ale dodal, že pokles dodávek do Evropy zatím pozorovatelé Gazpromu nezaznamenali.

Ukrajina od úterý z Ruska dostává zhruba 70 milionů metrů krychlových plynu, což je asi o 50 procent méně než jindy. Odběratelé v západní Evropě dostávají asi 360 milionů metrů krychlových plynu denně. Zatím není jasné, kolik plynu si Ukrajina z tranzitních plynovodů už vzala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK