Gazprom: Ve sporu o plyn s Ukrajinou se rýsuje dohoda

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 5. března (ČTK) - Mezi Moskvou a Kyjevem se rýsuje dohoda, která umožní plné obnovení dodávek zemního plynu na Ukrajinu. Řekl to v rozhlasové stanici Echo Moskvy mluvčí ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Sergej Kuprijanov. Gazprom od pondělka kvůli nesplacenému ukrajinskému dluhu omezuje Ukrajině dodávky, což ohrožuje i přísun plynu dál do Evropy.

Mluvčí uvedl, že Gazprom a ukrajinský státní podnik Naftogaz nyní pracují na společném prohlášení. Další podrobnosti podle agentury Reuters nesdělil.

Gazprom dnes obvinil Ukrajinu, že začala čerpat zemní plyn určený k tranzitu do západní Evropy. Kyjev to však popřel, i když v úterý Naftogaz podobnými kroky hrozil. Na dodávkách ruského plynu do Evropy se zatím podle Gazpromu spor neprojevil.

Ukrajina podle Gazpromu dluží kolem 600 milionů dolarů (téměř deset miliard Kč). Obě země opakovaně slibovaly, že jejich vzájemný spor se neprojeví na poklesu tranzitu na západ Evropy. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko dnes vyzval premiérku Juliji Tymošenkovou, aby začala s Gazpromem znovu jednat.

Gazprom začal v pondělí snižovat Ukrajině dodávky plynu a nyní jí posílá méně než polovinu obvyklého objemu. Kromě nedoplatku za loňský rok jí vytýká to, že nemá uzavřenou smlouvu o odběru plynu na letošní rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK