E.ON spočítal škody po Emmě na Moravě a Vysočině na 30 milionů

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. března (ČTK) - Víkendová vichřice Emma způsobila firmě E.ON na Vysočině a Moravě škody za zhruba 30 milionů korun. Ve srovnání s loňskou větrnou smrští je to výrazně méně. Také počet domácností, které postihly výpadky, byl letos o dvě třetiny nižší, řekla mluvčí firmy Božena Herodesová. Energetici zaznamenali za víkend na Vysočině, jižní Moravě a Zlínsku přes tisícovku poruch.

Konkurenční ČEZ, který dodává elektřinu hlavně v Čechách a na severní Moravě, odhaduje škody na více než 150 milionů korun, přibližně polovinu z toho napočítal ve východních Čechách.

"Počet postižených odběrných míst se odhaduje celkem na 100.000, z toho 60.000 v oblasti Třebíčska, Jihlavska, Žďárska, Břeclavska a Blanenska," popsala mluvčí E.ON. Výpadky v síti E.ON většinou způsobily stromy popadané na vodiče, padlé stožáry či ohnuté konzoly. Všechny problémy, které přímo souvisely s dodávkami, odstranili energetici ještě v pondělí. V nepřetržitém provozu jich pracovalo celkem 320.

Ještě tento týden budou uvolňovat další úseky z víkendových poruch, například nakloněné stromy či poškozené izolátory. "Ovšem pro zákazníky to neznamená žádné omezení dodávky proudu," ujistila Herodesová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK