Telekom Austria nabídla internet na odhlášených linkách O2

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Tuzemská pobočka telekomunikační společnosti Telekom Austria, známá pod značkou Volný, začala nabízet připojení k internetu přes ADSL na odhlášených pevných linkách Telefóniky O2, které si od ní bude pronajímat. Zákazníci tak nebudou muset platit paušál za pronájem linky operátorovi, ale pouze poplatek za připojení k internetu. Řekla to mluvčí Volného Michaela Hajná.

Cena připojení o rychlosti dva Mbit/s stojí 699 korun měsíčně. V nabídce jsou ještě rychlosti čtyři a osm Mbit/s. Základní připojení je asi o polovinu dražší než jiné nabídky ADSL, ke kterým ale zákazník platí pevnou linku. Telefónica připojení o rychlosti dva Mbit/s nabízí za 475 korun měsíčně, k tomu ale zákazník ještě platí paušál za linku 337 Kč v případě programu Mini, nebo 403 Kč u tarifu Standard.

Firma o zpřístupnění neaktivních linek Telefóniky usilovala několik let. Telefónica však dosud umožňovala jen pronájem linek, které buď byly aktivní, nebo si je uživatel znovu aktivoval. Firma nyní provozuje zhruba dva miliony pevných linek a přibližně stejný počet přípojek je neaktivní.

"Mnoho lidí zrušilo v minulosti pevnou linku od O2 a nikdy ji už neaktivovali, protože k volání používají mobilní telefony a odmítají platit měsíční paušál za pevnou linku. Z tohoto důvodu pro ně bylo ADSL nedostupné. Nyní se to ale mění a my jsme schopni i těmto lidem v naší vlastní síti nabídnout vysokorychlostní připojení bez jakýchkoliv dalších poplatků za pevnou linku," uvedl generální ředitel Telekomu Austria v ČR Clemens Wohlmuth.

Síť Volný využívající pronajaté vedení od Telefóniky je v současné době dostupná na 40 procentech pevných linek v ČR. Mezi připojená města patří Praha, Brno, Ostrava, Kladno, Příbram, Mladá Boleslav, Teplice, Plzeň, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc, České Budějovice, Karlovy Vary, Liberec, Prostějov, Zlín a Ústí nad Labem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK