Koruna k euru stagnovala, k dolaru posílila

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Česká měna ve středu k euru stagnovala a k dolaru byla silnější o devět haléřů. Krátce po 17:00 SEČ se koruna obchodovala při kurzu 24,99 Kč/EUR a 16,38 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dnešní kurzový vývoj české koruny byl na poslední dny poněkud nezvyklý. Koruna neposilovala, ale naopak část svých předchozích zisků smazala. Zatímco dnešní první ranní kotace se nacházely ještě pod 24,90 Kč/EUR, kolem poledne se již kurz přehoupl přes 25,00 Kč/EUR a v odpoledních hodinách se již uskutečnil obchod za 25,06 Kč/EUR. Proti dolaru se dnes kurz posunul z ranních kotací kolem 16,35 Kč/USD k odpoledním téměř 16,50 Kč/USD, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

I nadále podle něj platí, že koruna je vzhledem k současnému a především očekávanému makroekonomickému vývoji nesmyslně silná. Impulsem pro nápravu může být již ve čtvrtek zveřejňovaná statistika lednového zahraničního obchodu. "Podle našich odhadů by měla bilance vykázat vysoký přebytek ve výši 16 miliard korun, tržní očekávání se pohybují kolem deseti miliard korun," uvedl Vejmělek.

Důležitější by však měl být pohled nikoliv na výsledek samotné bilance ale na tempo růstu exportů, které je citlivé na sílu zahraniční poptávky, dodal Vejmělek.

Dolar k euru oslabil z dopolední hodnoty 1,5147 na 1,5266 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK