Dolar se propadl na nová rekordní minima

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. března (ČTK) - Americký dolar se ve středu propadl na nová rekordní minima kvůli obnoveným obavám o zdraví ekonomiky Spojených států. Kurz eura vůči dolaru tak poprvé překročil 1,53 USD.

Kolem 18:00 SEČ se jednotná evropská měna vůči dolaru prodávala za 1,5280 USD. Předtím se vyšplhala až na 1,5302 USD, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Dolarový index vůči koši šesti předních měn se propadl až na rekordní minimum 73,371 bodu, napsala agentura Reuters.

Obavy z recese americké ekonomiky dnes posílila zpráva, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech minulý měsíc přestali po pěti letech vytvářet nové pracovní příležitosti. Podle průzkumu agentury ADP Employer Services v únoru u soukromých zaměstnavatelů ubylo 23.000 míst, zatímco ekonomové počítali s přírůstkem 20.000 míst.

"Zpráva ADP nás varovala, že páteční údaje (ministerstva práce) o zaměstnanosti by mohly být horší, než se očekává," řekl analytik Shaun Osborne ze společnosti TD Securities. Páteční zpráva by měla podle průzkumu agentury Reuters mezi ekonomy ukázat, že ekonomika USA v únoru vytvořila 25.000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK