Podle Forbesu je nejbohatším mužem planety Warren Buffett

05.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. března (ČTK) - Investor Warren Buffett je podle nejnovějšího žebříčku amerického časopisu Forbes nejbohatším mužem planety. Buffett tak poprvé překonal spoluzakladatele počítačové společnosti Microsoft Billa Gatese, který klesl až na třetí místo. Druhou příčku žebříčku obsadil nejbohatší muž Latinské Ameriky, Mexičan Carlos Slim Helú.

Forbes odhaduje výši Buffettova majetku na 62 miliard dolarů. O dvě miliardy méně vlastní telekomunikační magnát Helú, Gatesův majetek časopis vyčíslil na 58 miliard dolarů. Počítačový magnát tak po 14 letech poprvé opustil pozici nejbohatšího Američana.

Na čtvrtém místě je indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal, který je majitelem největší ocelárenské skupiny na světě ArcelorMittal, a vlastní také bývalou ostravskou Novou huť. Jeho majetek Forbes odhaduje na 45 miliard dolarů. V první desítce jsou celkem čtyři Indové.

Letos poprvé překročil počet miliardářů tisícovku - ve světě jich časopis napočítal 1125, zatímco loni jich bylo 946. Nejvíce jich dodaly Spojené státy (469), za nimi s odstupem následuje Rusko s 87 miliardáři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK