Japonské akcie oživily

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. března (ČTK) - Japonský akciový trh oživil o téměř dvě procenta, zejména díky vývozcům, kterým pomohla stabilizace kurzu jenu. Dolar na devizovém trhu byl v blízkosti rekordního minima vůči euru a jeho hodnota ke koši měn se dostala na nové minimum.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,9 procenta na 13.215,42 bodu. Stejným tempem posílil i širší index TOPIX.

Díky stabilizaci jenu získaly akcie vývozců jako Canon. Rostoucí ceny ropy a dalších komodit zase zvedly akcie obchodních společností jako Mitsubishi Corp. Akcie bank jako Mitsubishi UFJ posílily v nadějích vkládaných do kroků k řešení hypoteční krize v USA.

Dolar klesl na konci obchodování na rekordní minimum ke koši měn pod vlivem slabých údajů o vývoji amerického sektoru služeb a zaměstnanosti v soukromém sektoru. Americká ekonomika je na pokraji recese a finanční trhy očekávají, že centrální banka přikročí na zasedání 18. března k razantnímu snížení úrokových sazeb. V eurozóně se naopak žádné snížení úroků prozatím nečeká.

Dolar k euru ke konci tokijského obchodování klesl na 1,5294 USD ze středečního závěru 1,5263 USD a byl kousek od rekordních 1,5305 USD. Vůči jenu končila americká měna bez větší změny kolem 103,80 JPY. Dolar vůči koši měn sestoupil na minimum 73,365 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK